Noordoostpolder blij met besluit om tot 2018 niet naar schaliegas te boren

Emmeloord - De gemeente Noordoostpolder is blij met het besluit van het kabinet om tot 2018 niet naar schaliegas te boren. De komende vijf jaar wordt er ook geen schaliegas voor commerciële exploitatie opgespoord.

De al verleende vergunningen voor het opsporen van schaliegas worden ook niet verlengd. Eind 2015 besluit het kabinet of het winnen van schaliegas in de toekomst in Nederland toch een optie blijft. 'Schaliegas heeft voor- en nadelen. We willen een goede afweging maken van de alternatieven, zoals bijvoorbeeld windmolens, biomassa, gas uit Rusland en schone kolen', licht minister Kamp van Economische zaken toe.

Burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder noemt het besluit 'een prachtige stap op weg naar een duurzame samenleving die de aarde niet verder uitput'.

Directeur Frank de Boer van Cuadrilla, het bedrijf dat is gespecialiseerd in het boren naar schaliegas, is verbaasd en teleurgesteld over het niet verlengen van de opsporingsvergunning. Hij beraadt zich op stappen.

Lees hier de brief van minister Kamp aan de Tweede kamer.

Lees meer in het nieuwsdossier Schaliegas in Noordoostpolder.