Interessante vondsten tijdens opgraving scheepswrak

Dronten - Een vioolblok, een schrijfbordje, een tinnen lepel en een aardewerken bord. Interessante vondsten die de afgelopen dagen zijn gedaan bij de opgraving van het scheepswrak aan de Rietweg in Dronten.

Uitstekende conditie

De studenten van de International Field school for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) stuitten afgelopen vrijdag al op het vioolblok. 'Een opzienbarende vondst', schrijven ze in hun blog. Het vioolblok is een katrol met twee schijven dat onderdeel is van het hijsen van de zeilen. Het verkeert nog in een uitstekende conditie.

Pijpje en schrijfbordje

Ook maandag zijn er interessante vondsten gedaan. Zo zijn er in het voorschip een pijpje en een schrijfbordje gevonden. 'Wat opviel was dat de streepjes van het turven nog te zien waren. Dat vonden wij natuurlijk grappig, omdat het scheepswrak hoogstwaarschijnlijk een turfschip is geweest'.

Koperen bakje

Naast het pijpje en het schrijfbordje is in het achterschip nog een koperen bakje gevonden met een cilinder in het midden. Tot dusverre is het onbekend waar dit voor diende.

Vandaag zijn nog een tinnen lepel en een aardewerken bord aangetroffen en eveneens uit het schip gehaald. De lepel en het bord geven samen een mooi beeld van het eetgerei dat destijds aan boord werd gebruikt.

Touw en textiel

Verder zijn vrijdag en maandag in het achterschip touwen en stukken textiel aangetroffen. Mogelijk is dit deel van het schip een opslagruimte geweest.

Het dikste touw heeft een diameter van 7 centimeter. Het textiel is opgebouwd uit lagen (mogelijk opgevouwen) en er zit touw en teer doorheen. 'Waarschijnlijk hebben we te maken met een hoek van een (reserve)zeil waar touw door de rand heen loopt. Mede dankzij de aanwezigheid van teer is het textiel in uitzonderlijke goede conditie gebleven', aldus de archeologen.

Voor nader onderzoek is er een monster van het textiel genomen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn mogelijk deze week bekend.

De opgraving duurt nog tot en met 31 juli.

Publieksdag op 11 juli

Het publiek kan op zaterdag 11 juli van 11.00 tot 16.00 uur met eigen ogen zien hoe de scheepsopgraving wordt uitgevoerd aan de Rietweg 17 in Dronten.

Tijdens de publieksdag is het wrak goed zichtbaar en worden er vondsten tentoongesteld. Iedereen kan vragen stellen aan de archeologen, die zullen vertellen over hun bevindingen tot nu toe. De eigenaren van het land, familie Meijering van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering en Bio Erf17, verkopen tijdens de publieksdag verse biologisch geteelde groenten én op het erf is een  springkussen voor kinderen.

Lees meer in ons dossier Scheepsopgravingen.

Er zijn nog meer vondsten gedaan bij de opgraving van het scheepswrak in Dronten: een vioolblok, een schrijfbordje waar nog iets op stond en...nog veel meer! Lees er hier meer over.

Posted by Scheepsarcheologie Flevoland on maandag 6 juli 2015