Studenten gaan op zoek naar 'het geluid van Nagele'

Nagele - De stilte van Nagele drong zich regelmatig op aan studenten Katinka de Jonge en Sanne Cobussen uit Amsterdam. Voor hun studie aan het Sandberg Instituut woonden zij dit jaar regelmatig in een echt 'Rietveld-huis' in het polderdorp.

Om zich te verdiepen in 'de problematiek van een dorp dat een monument is, maar niet die status heeft'. Zaterdag gaven ze hun bevindingen 'terug' aan het Nagele.

Nagele als studieobject

Het Sandberg Instituut is een masteropleiding van de Rietveld Academie waar Sanne en Katinka hun opleidingen genoten. Sanne deed de richting fotografie, Katinka beeldend. Nagele is een studieobject voor het instituut, vanwege de grote namen die het dorp hielpen ontwerpen.

'Groei is niet mogelijk'

En dus woonden Sanne en Katinka het afgelopen jaar regelmatig in een Rietveld-huisje aan de Karwijhof om zich te verdiepen in de problematiek van het dorp. Katinka: 'De huizen zijn te klein, de daken te plat. En door de bijzondere status van het dorp, zit alles op slot. Groei is niet mogelijk.'

Nagele vergrijst

Gevolg: het dorp loopt leeg, Nagele vergrijst. Sanne is daarom in twee dialogen met inwoners en externe experts op zoek gegaan naar kennisuitwisseling. 'Om misschien iets in gang te zetten, een oplossing zoeken. Nagele was ooit revolutionair, waarom zou dat nu niet weer kunnen?'

'De stilte dringt zich hier echt aan ons op'

Katinka ging op zoek naar het geluid van Nagele. 'Want ja, de stilte drong zich hier echt aan ons op. Ik wilde weten wat nou het geluid van dit dorp was.' Met opnameapparatuur maakte ze een wandeling en nam op wat ze tegenkwam. Trekkers, mensen, vogels, wind.

Vertaald naar muziekstuk

Software maakte van deze field recording een partituur, die door componist Anthony Dunstan werd vertaald naar een muziekstuk. Zaterdag werden de kunstzinnige bevindingen van de studenten getoond aan het dorp.
Anjo Geluk -die Sanne en Katinka veel hielp- opende het evenement bij het museum, waarna de groep naar de begraafplaats liep. Daar vulde Sanne een live radiouitzending over haar dialoog.

Na de lunch met doorlopend werk van Nikola Knezevic, maakten de bezoekers een wandeling waarin het muziekstuk van Katinka live werd gespeeld door het Apollo Ensemble, Three of a Kind en het orgel van de PKN kerk.