Wouter Feil uit Dronten bij zonnerace tegen Dafne Schippers (filmpje)

Amsterdam - Topatlete Dafne Schippers sprint sneller dan 's werelds snelste zonnewagen Nuna. Dat bleek donderdag tijdens de race tussen mens en auto in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Wouter Feil uit Dronten was erbij.

De zonneauto van het Nuon Solar Team is wel vele malen efficiënter dan het energieverbruik van een mens en ook van elektrische auto’s zoals we die vandaag de dag kennen. 'Wij rijden bijvoorbeeld op de energie die een stroopwafel bevat -de kilocalorieën- ruim 10 kilometer', rekent teamcaptain Mark Hupkens voor. Dafne Schippers verbrandt de stroopwafel al na 900 meter.

Nuna is ook nog eens een hele zuinige auto. Zo legt een elektrische BMW op een stroopwafel ‘slechts’ 1,2 kilometer af.

Inspiratie

Een sprint tussen een auto en een atlete; dat lijkt een gewonnen race voor de auto. Maar de auto van het Nuon Solar Team is gemaakt voor een zonnerace van 3000 kilometer, niet voor een sprint van 100 meter. De uitkomst van de race was dus geen verrassing voor de vijftien studenten van het Nuon Solar Team. Daar was het de wereldkampioen zonneracen ook niet om te doen. 'Na maanden keihard werken aan onze nieuwste Nuna die nu bijna af is, wilden we ons als team laten inspireren door een topsporter', vertelt Mark Hupkens.

De uit Dronten afkomstige Wouter Feil, verantwoordelijk voor het onderhouden van de sponsorrelaties van het team, heeft van de race genoten. 'Na een intensieve bouwperiode was het tof om even te ontspannen en te genieten van een rijdende zonneauto'.

Optrekken

Tijdens een masterclass met Dafne Schippers en het Nuon Solar Team in het Olympisch Stadion deelde de atlete haar ervaringen als topsporter. Na afloop hiervan begon Schippers aan haar warming-up en reed Nuna een testronde in het Olympisch Stadion. Tijdens de eerste honderd meter sprint liep de sprintkoningin Nuna er direct uit. Schippers was met 10.77 seconden ruim 9 seconden sneller dan de zonneauto, gemeten via een handgeklokte tijdmeting. 'Onofficieel',  benadrukt Hupkens, want er is geen ‘pr’ verbroken.

Tijdens een tweede 100 meter sprint wist het Nuon Solar Team dichter bij Schippers in de buurt te komen. De zonneauto reed namelijk al toen zij inzette. 'Als we een langere afstand zouden pakken, gaat Nuna zeker aan kop', zegt Mark Hupkens. 'Dat zou op basis van deze race ongeveer bij 250 meter zijn. Maar dit is een onnatuurlijke situatie voor Nuna'. De snelste zonne-auto ter wereld is namelijk niet gemaakt om snel op te trekken zoals raceauto’s die op brandstof rijden. 'Met deze auto kun je niet wegstuiven', bekent Hupkens.

Elektrische auto’s

De studenten van het Nuon Solar Team zijn ervan overtuigd dat de mogelijkheden om te rijden op zonne-energie zich steeds verder ontwikkelen, ook voor toepassingen in hedendaagse auto’s. 'De technieken die we vijftien jaar geleden toepasten in Nuna zijn nu terug te zien in hedendaagse elektrische auto’s', vertelt Hupkens. Een succesformule, want de auto van het Nuon Solar Team werd vijf keer wereldkampioen.

World Solar Challenge

In oktober verdedigen de studenten de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië van Darwin naar Adelaide. Begin augustus presenteert het Nuon Solar Team de nieuwe Nuna8.

Bekijk hier de infographic over Dafne Schippers versus Nuna.