Regenachtig Sunsation creëert weidsheid in de geest (met filmpjes)

Lelystad – ‘Het is hartstikke mooi weer. U begint er in uw poncho’s potsierlijk uit te zien.’ Het was een regenachtig begin van de zomer, zaterdagochtend.

Terwijl 99,95 procent van Flevoland nog op één oor lag, weerhield dat tientallen mensen er niet van die regen en kou te trotseren. De beloning was groot, om 5.00 uur in de ochtend in het Robbert Morris Observatorium in Lelystad.

De schuld van Te Bokkel

Onder de bezielende woorden van dichter, schrijver en presentator Ruben van Gogh en onder de warmte van de optredende dichters, schrijvers en muzikanten voelde het allemaal iets minder koud aan. Want 99,95 procent van Flevoland is het wellicht ontgaan, maar de regen viel deze vroege ochtend met bakken uit de hemel. Tussendoor was er af en toe een straaltje zon te zien en rond 8.00 uur baadde het observatorium zelfs voor een recordlengte van vijf minuten in de warme gloed.

‘Als ik u was zou ik tot het einde blijven. Dan staan Bart Chabot en Joost Zwagerman op het programma, en het is alleen al spannend of ze komen opdagen.’ Bij de aankondiging van de eerste dichter, Pim te Bokkel, wist Ruben van Gogh al snel een schuldige aan te wijzen voor de regen. ‘Hij zei mij dat hij de zon net had zien opkomen. Nou moet je een dichter niet altijd op zijn woord geloven. Zijn debuut uit 2007 heet ten slotte ‘Wie trekt de regen aan?’ Nou, dat is dus wel duidelijk…’

Opwekkend

Ook Lelystadse eigen oude en nieuwe stadsdichter, Martijn Nijdeken en Gerard Beense, traden op. ‘Waarbij de nieuwe stadsdichter ook een oude is, want hij was ook de eerste stadsdichter van Lelystad,’ wist Van Gogh.

En de tientallen bezoekers bleven tot het einde. Roerloos zat men te luisteren naar mooie optredens van Lelystads eigen Esther Bernart, Laura van der Haar (die haar nieuwe bundel ‘Kadaververwerkingsfabriek’ wil noemen, maar niet weet of haar uitgever dat wel uitnodigend genoeg vindt), Marieke Rijneveld, Wim Brands en Joost Oomen. En naar de muziek van Martine Dubois, Sandy Dane, Find us in Slumberland en het geweldige To Twelve. Die hadden gisteren nog een optreden in Groningen en waren dus maar de hele nacht doorgegaan. Zij liggen nu op één oor.

Beeldend kunstwerk

Roerloos zat het publiek dus te luisteren, slechts het in- en uitklappen van de paraplu en het applaus verrieden tekenen van leven. ‘Als uw buurman al enige tijd niet bewogen heeft, check dan even of alles nog goed is. Zodat we weten dat we met publiek te maken hebben, niet met een beelden kustwerk,’ grapte Van Gogh, die aan het begin zelfs even de indruk had dat er in een jaar tijd helemaal niets veranderd was in een enkel opzicht.

Want ja, er staat op een steenworp afstand van het observatorium inmiddels wel een windmolen van de testsite Lelystad, en dat is dus geen kleine jongen. ‘Het is hier elk jaar weer anders. Dan opeens ligt er een spoorlijn, dan staat er een windmolen. Maar u zit er nog net zo bij als ik u een jaar geleden heb achtergelaten.’ Bij de aankondiging van één van de laatste acts relativeerde Van Gogh de veranderingen. ‘Volgend jaar staat er een hotel. Vroeger was hier de weidsheid van het landschap. Maar wij creëren ieder jaar de weidsheid in de geest.’

De weg

En ja hoor, ook Bart Chabot en Joost Zwagerman hadden deze eerste ochtend van de nieuwe zomer de Zonnewende in Flevoland weten te vinden. Ook dat leverde mooie optredens op en een mooie herinnering. ‘Dit is mijn derde keer hier. Had eigenlijk mijn vierde keer moeten zijn,’ wist Bart Chabot. Een lach uit het publiek klinkt. ‘Ah, u weet het nog. Ja, het eerste jaar zou ik hier optreden. Maar ik kwam niet opdagen, want ik dacht dat Sunsation op zondag was. Om 11.00 uur werd ik wakker gebeld in het Apollo hotel hier. “Waar ben je nou?” vroeg Bert van de organisatie. “Ja, ik ben er,” zei ik. “Ja, maar, het is al geweest. Het was vanochtend.” “Oh. Waarom bel je dan nu?”.’

Mooie editie

Bert is Bert Talens, samen met John Hagel namens XL De Ateliers in Dronten organisatoren van het festival. Zij kunnen terugzien op een mooie 34ste editie van het oudste culturele evenement van Flevoland. Oud, maar springlevend. En daar heeft de regen geen enkele invloed op.