Geen discussie over plein De Rede

Dronten – De gemeenteraad had donderdag de plannen voor plein De Rede op de agenda staan. Wie een inhoudelijke discussie had verwacht, kwam echter bedrogen uit. Die discussie is uitgesteld: men wil eerst de bevolking horen.

Want dat is dan inmiddels wel formeel: er komt een enquête waarbij iedereen die dat wil zijn mening over het plein en de plannen kan geven. Het woord ‘referendum’ viel daarbij niet meer, zelfs niet bij D66. ‘We hebben nadrukkelijk gevraagd om een enquête. Die moet er eerst komen en dan pas de discussie,’ zo opende Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) de discussie.

Ja, er was wel discussie, maar dan vooral hierover. Het voorstel van Ammerlaan werd namelijk gesteund voor medecoalitiegenoten CDA en VVD. En door enkele oppositiepartijen, zoals D66 en de SP.

Discussie over discussie

‘Wat wil je de bevolking dan gaan vragen?’ wilde Paul Vermast (GroenLinks) weten. ‘Het is een beetje bijzonder dat er kennelijk binnen de coalitie afspraken zijn gemaakt op het nu, op deze manier, van de agenda af te voeren.’ De discussie ging er daarna vooral over of er nu, op dit moment, moest worden gediscussieerd. Want ja, natuurlijk wordt de gemeenteraad betrokken bij de enquête en de vraagstelling die zal worden voorgelegd aan de bevolking. Maar inhoudelijk is het niet handig nu de voorgelegde plannen te gaan bespreken, omdat je daarmee de uitslag van die enquête wellicht beïnvloedt, was de gedachte.

Nachtkaars

En dus ging de discussie als een nachtkaars uit. Voor dit moment. Donderdag bleek wel dat de eerdere plannen, drie pleinen, er opeens een vierde variant hebben bijgekregen. Eerder ging het om een Centrumplein á 900.000 euro, een Groenplein à 1.000.000 euro en een Podiumplein à 1.800.000 euro. Nu is daar, gezien de reacties op die forse bedragen en het feit dat er ‘maar’ 500.000 euro gereserveerd is voor het plein, een vierde variant: een goedkope versie van het Groenplein, met onder andere Led-verlichting en een waterelement, voor iets meer dan 500.000 euro. Daar kun je nog een vijfde variant aan toevoegen: helemaal niets doen.

Enquête

Het woord is aan de bevolking van Dronten. Zij mogen deze zomer hun mening geven over het plein De Rede en wat daar mee moet gebeuren. Daarna neemt de politiek het weer over en gaat de gemeenteraad zich er over buigen.

Lees meer in ons dossier: Redeplein