Stationsplein
Door Kees Bakker

Kale vlakte

Lelystad - Toen ik afgelopen weekend weer eens met de trein naar Amsterdam ging, nou ja, richting Amsterdam om precies te zijn, viel het me weer op hoe kaal de Oostvaardersplassen tegenwoordig zijn. En ik was niet de enige.

De gebieden er voor en er achter zijn wellustig groen, maar onze nieuwe wildernis is een kaalgevreten vlakte. Een grote, groene vlakte, waar wat spaanders uit de grond steken, waarvan je vermoed dat dat ooit een boom of een struik was.

Teleurstelling

Op die kaalgevreten vlakte reed een excursiewagen met twee wagonnetjes vol mensen. Laten we er vanuit gaan dat die mensen allemaal ‘De Nieuwe Wildernis’ hebben gezien en dachten ‘Dat wil ik in het echt zien’. Ik kan me niet voorstellen dat die mensen achteraf dan niet teleurgesteld zijn.

Trieste bedoeling

Natuurlijk, de enorme kuddes grote grazers zijn indrukwekkend. Maar voor de rest is het een beetje een trieste bedoeling. Ik weet niet wat daar de oplossing voor is. Aanplant van nieuw groen lijkt me een enorme operatie. Ja, de grootte van de kudde grote grazers terugbrengen. Maar het lijkt me dat er iets niet goed gaat. Want of we op deze nieuwe wildernis nou zo trots moeten zijn, weet ik niet.

Lees ook ons dossier: Grote grazers.