5000 euro voor gouden tip overval bejaarde vrouw

Lelystad - Voor de tip die leidt tot de oplossing van de overval op een 90-jarige weduwe in Lelystad is een beloning uitgeloofd van vijfduizend euro. Dit werd dinsdagavond bekendgemaakt in Opsporing Verzocht.

Na de uitzending zijn al enkele tips binnengekomen, met de politie.

De bejaarde vrouw, een hartpatiënte, werd 14 september 2014 rond 18.45 uur in haar woning aan de Grietenij overvallen door vermoedelijk twee daders.

De politie zoekt de nog onbekende verdachten, de sieraden die de overvallers buitmaakten en getuigen.

Meer bejaarde mensen overvallen

Na de overval op deze 90-jarige vrouw zijn er in Lelystad meer bejaarde mensen in hun huis overvallen. Een deel van deze zaken is al opgelost. De politie denkt dat deze overval in dezelfde serie past, maar ondanks heel veel inzet is deze eerste overval tot nu toe nog niet tot een goed einde gebracht. Niet alleen door de ernst, maar ook omdat het politieteam het idee heeft dat er om de daders heen mensen zijn, die weten dat zij het hebben gedaan.

Daders rond 20 jaar

Beide daders waren rond of begin 20 jaar met een donkergetinte huidskleur, een normaal postuur en niet veel groter dan 1.60 meter. In elk geval één van hen had kort zwart kroeshaar. Beiden spraken goed Nederlands.

De man die als eerste voor de deur stond en eigenlijk wel de baas was en het meest agressief, droeg een bruin leren jasje met daaronder een wit t-shirt met rode letters en een spijkerbroek.

De andere dader droeg een blauw spijkerjack met daaronder ook een t-shirt.

Gezien door getuigen

Een getuige die de beide daders waarschijnlijk gezien heeft, meent dat ze een grijze of een blauwkleurige metallic damesfiets bij zich hadden, wat er op wijst dat ze zelf ook uit Lelystad kunnen komen.

Rondhangen op loop-/fietsbrug

Een andere getuige heeft twee jongens gezien, die voldoen aan het signalement, alleen werden zij zonder fiets gezien. Die getuige zag die zondagmiddag 14 september, het was toen een paar uur voor de overval, twee jongens rondhangen op de loop-/fietsbrug, vlakbij het huis van het slachtoffer. Ze hingen wat over de reling van de brug en praatten wel met elkaar, maar ze vielen op omdat ze maar naar de huizen aan de Grieterij bleven kijken, alsof ze stonden te posten.

Vrouw op rode scootmobiel

Toen de daders op de brug stonden kwam er tussendoor nog iemand over de brug langs op een rode scootmobiel. Onbekend is of daar een man of een vrouw in zat, maar degene leek de jongens te kennen en heeft daar ook een poosje mee gepraat. Toen de scootmobiel weer verder ging, bleven de jongens daar nog staan. De politie wil degene op de rode scootmobiel graag spreken.

Aandacht voor zaak in Bureau Flevoland

Ook het regionale opsporingsprogramma Bureau Flevoland op Omroep Flevoland besteedt aandacht aan deze overval. Die uitzending is vanavond (woensdag 10 juni) om 17.30 uur en wordt elk uur herhaald.

Lees meer over deze zaak op de website van Opsporing Verzocht.