Ger Koreman presenteert boek met 'lulverhalen' over bus 54

Lelystad - Lelystedeling Ger Koreman presenteerde vrijdag zijn boek 'Als de Oostvaardersdijk kon lullen'. Burgemeester Margreet Horselenberg nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Dit gebeurde in de burgerzaal van het Stadhuis, in het bijzijn van onder anderen 120 (oud)buschauffeurs en forensen.

Aanvulling op geschiedenis Lelystad

De burgemeester, die ook het voorwoord voor het boek schreef, gaf aan dat het boek een aanvulling is op de geschiedenis van Lelystad. 'Een reis langs herinneringen', zoals haar voorwoord begint. Waarna ze Ger Koreman bedankte en complimenteerde om zijn doorzettingsvermogen dit boek te schrijven.

Boek niet alleen geschreven

Koreman schreef het boek niet alleen. Na een oproep leverden 79 Lelystedelingen hun bijdrage aan het boek.

De burgemeester ging op een ludieke manier de discussie over het boek aan met de aanwezige forensen en buschauffeurs. Dit leverde hilarische momenten op die door de genodigden zeer gewaardeerd werden.

Typerende verhalen

Het boek, met een typisch Lelystadse ‘recht voor zijn raap’-titel, bevat verhalen van Lelystedelingen die in de jaren ‘70 en ‘80 dagelijks met de bus van Lelystad naar Amsterdam reisden en weer terug. De verhalen zijn typerend voor de periode waarin de bus het enige openbaar vervoermiddel van en naar Lelystad was. Het boek geeft dan ook een mooi beeld van de tijd waarin de dagelijkse busrit over de Oostvaardersdijk een belangrijk onderdeel vormde van het sociale leven van veel Lelystedelingen.

'Vijf kwartier in een koude, naar diesel stinkende bus'

'Ik laat zowel de passagiers als de buschauffeurs aan het woord', aldus Ger Koreman in een interview dat FlevoPost met hem had. Voordat Ger een auto aanschafte, reisde hij vijf jaar met de bus naar zijn werk in Amsterdam. 'Het was een rit van vijf kwartier in een koude, naar diesel stinkende bus met harde rode bankjes zonder hoofdsteunen', lacht hij.

Ook tijdens de boekpresentatie kwamen de verhalen volop los. Diverse keren werd gevraagd wanneer het tweede deel uitkomt. 'Laat mij eerst maar eens weten wat jullie van dit boek vinden', was het antwoord van de schrijver.

Wie het boek wil kopen, kan contact opnemen met de Ger Koreman via: koreman48@xs4all.nl.

Lees ook: Ger Koreman haalt herinneringen op aan bus 54