Stationsplein
Door Kees Bakker

Elan

Je kunt na één vergadering niet zeggen of er sprake is van nieuw elan binnen het provinciale bestuur. Toch vielen er woensdag wel wat dingen op.

De nieuwelingen, Arie Stuivenberg (SP) en Michiel Rijsberman (D66), kregen het aardig voor de kiezen. Kern van de kritiek: u wist de afgelopen jaar zo goed te vertellen dat het beleid niet deugde en waarom het niet deugde, en nu zet u dat beleid zelf voort. Op zich is het vermakelijk: Stuivenberg eraan herinneren dat hij voor de verkiezingen heeft gezegd dat VVD en CDA al te lang samen regeren in Flevoland en dat die macht gebroken moet worden.

(Geen) Koerswijziging

Maar de kiezer heeft niet voor een rigoureuze koerswijziging gekozen. En dat die er ook niet komt, in een college waarin VVD en CDA als twee grootste partijen van deze coalitie terugkeren, is niet verwonderlijk. Wat doorklonk in de kritiek en de toon van de kritiek, is dat er een breed respect is voor Stuivenberg.  Rijsberman zal het wat dat betreft wat zwaarder krijgen, die zal vaker aan zijn eerder kritische houding worden herinnerd. Maar elk nadeel heb z’n voordeel, want Rijsberman kan makkelijker verwachtingen overtreffen. Van Stuivenberg zijn die al zo hooggespannen.

Lees meer in ons dossier: Provinciale Statenverkiezingen Flevoland 2015