Stationsplein
Door Kees Bakker

Spijt

Dronten - Wat is een passende straf voor het nemen van een mensenleven, ook al was dat niet je bedoeling? De 20-jarige Lelystedeling die in augustus vorig jaar een Drontenaar doodstak, moet zes jaar de gevangenis in.

In de praktijk is hij over drie jaar vrij.

Spijt

Tijdens de rechtszitting betuigde de dader spijt. Hij verklaarde dit nooit te hebben gewild en ik heb geen redenen aan zijn oprechtheid te twijfelen. Maar uit zijn verdediging sprak geen spijt. Zijn advocaat wilde vrijspraak, omdat het slachtoffer tijdens een ruzie zelf in het mes zou zijn gelopen.  Dat strookte niet met de meerdere beschadigingen aan het t-shirt van het slachtoffer, haalde het OM aan. Dat duidt op steekbewegingen.

Passend?

Ik vind zo’n verdediging afbreuk doen aan de spijtbetuiging, maar het zal wel gewoon zijn. Het zal wel gewoon zijn om tijdens een rechtszaak te proberen er met zo’n laag mogelijke straf vanaf te komen. Het zal wel gewoon zijn om dan niet je verantwoordelijkheid te nemen, ook als dat iemand het leven heeft gekost en je dat niet wilde.

De vader van het slachtoffer vroeg om ‘een passende straf’. Is dit passend? Ik hoop het voor hem. Ik heb er moeite mee, maar ik hoop dat de familie van het slachtoffer verder kan gaan met hun leven. Zodat dit drama niet nog meer levens verwoest.

Lees meer in het dossier: Dodelijke steekpartij Meerpaaldagen