Spelregels Koningsdag en Koningsnacht in Lelystad

Lelystad - Om de feestelijkheden tijdens Koningsdag en -nacht goed te laten verlopen, heeft de gemeente Lelystad een aantal spelregels vastgesteld. Het belangrijkste doel daarvan is de veiligheid voor iedereen.

Nieuw is dit jaar dat de ingangen naar het voetgangersgebied in het centrum worden afgesloten voor auto’s, compleet met hekken en verkeersregelaars. Dit geldt zowel voor Koningsdag als Koningsnacht.

Onveilige situaties

De afgelopen jaren werd het steeds drukker met mensen die met hun auto spullen gingen laden en lossen voor de vrijmarkt. Dit kan onveilige situaties opleveren. Uiteraard zijn de parkeerplekken op straat en de parkeergarages wel bereikbaar. Parkeren is gratis tijdens Koningsdag en -nacht.

De vrijmarkt

De belangrijkste regel voor het verkopen van spullen op de vrijmarkt is dat mensen dit niet doen op plekken waar ze de doorgang voor de hulpdiensten blokkeren of waar het onveilig is.

Calamiteitenroutes

Onder meer de volgende straten zijn calamiteitenroutes voor de hulpdiensten: Florijnstraat (tussen Hema en de Neringweg), Reaalhof (doorgang bij Kijkshop naar Zilverparkgarage), De Promesse (tussen ANWB en Douglas), Theatronweg (langs het Agora theater en restaurant Applaus). Hier mogen alleen kleedjes komen direct tegen de gebouwen aan. Ook is het niet toegestaan te gaan zitten op de bermen tussen een fietspad en weg in (bijvoorbeeld bij de Ziekenhuisdreef en Middenweg).

Extra vuilcontainers

Verder zijn overal in het centrum extra vuilcontainers geplaatst, zodat iedereen zijn plek weer netjes achter kan laten.

Motorvoertuigen niet toegestaan

Motorvoertuigen zijn in het centrumgebied niet toegestaan, hierop wordt gehandhaafd. Voor campers en caravans geldt dat deze ook op de parkeerplaatsen niet zijn toegestaan. Parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen rondom het centrum is op zondag 26 en maandag 27 april gratis.  

Handelaren niet toegestaan op vrijmarkt

De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren, ouders en kinderen, die hun spullen willen verkopen; handelaren zijn niet toegestaan. Het verkopen van etenswaren is alleen toegestaan met een vergunning.

Lees hier alle regels rondom Koningsdag en Koningsnacht in Lelystad.