Tulpenplukplein grote trekker op Groendag

Emmeloord - De tulpen op het land vertonen nog weinig kleur, maar dat gold zaterdag niet voor het centrum van Emmeloord. De Lange Nering en Korte Achterzijde stonden deze dag in het teken van de Van Bentem Sierteelt Groendag.

Bloemen en planten fleurden de winkelstraten op. Tulpen om te plukken, bloemschikken, perkgoed voor in de tuin, potjes om te beschilderen en vaasjes om te vullen: voor ieder wat wils.

20.000 tulpen om zelf te plukken

Het tulpenplukplein bleek de grote trekker. 20.000 tulpen waren hier beschikbaar voor bezoekers om zelf te plukken. Jong en oud maakten hier gretig gebruik van. 'Vele bezoekers kwamen bij de inpaktafel met de armen vol: een gemengde bos voor de kinderen en ouderen met een prachtige gele of witte bos tulpen', aldus Joke Boerma, voorzitter Groendag commissie.

Van commercieel tot informatief

In de Lange Nering was de plantjesmarkt opgebouwd, met daarbij de Duurzaamheidsmarkt door de Pioniers van de Toekomst. De inhoud van de marktkramen varieerde van commercieel tot informatief; er konden planten, tuinaccessoires en etenswaren gekocht worden, maar er was ook informatie beschikbaar over onderwerpen zoals zonnepanelen, dieren en duurzaam consumeren. Het Goed had materialen beschikbaar gesteld om bloemstukken mee te maken. Boerma: 'Oude kopjes, schalen en flessen kunnen een prachtige basis vormen voor een bloemstuk. Zo krijgen verpakkingen een tweede leven; zonde om weg te gooien dus!'

Kinderen maken minituintjes

De Korte Achterzijde was het domein van de kinderen. Er konden minituintjes gemaakt worden: 'Het is een activiteit die al vanaf het begin bij de Groendag hoort en waar kinderen ook naar uit kijken', aldus Boerma.

Er zijn ruim 150 tuintjes gemaakt, die uiteindelijk door de Tulpenkoningin en -prinses beoordeeld zijn. In elke leeftijdscategorie zijn de drie mooiste tuintjes bekroond met een prijs.

'Naast het maken van kindertuintjes kunnen kinderen ook bloempotjes schilderen, bloemschikken en er is een kinderboerderij. De Groendag laat kinderen kennis maken met het buitenleven en hun groene vingers ontdekken', besluit Boerma.   ​