'Urker kotter Z 85 mogelijk geramd door vrachtschip'

Urk - De Urker kotter Z 85 'Morgenster', die op 28 januari verging, is mogelijk geramd door een Duits vrachtschip. Dit meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vanmorgen.

Bij de scheepsramp, die plaatsvond tijdens een hevige storm op Het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne, kwamen vier bemanningsleden om. De lichammen van de Urkers Bert Woord (45) en Jan Kramer (29) en de Belg Maurice Coussaert (64) zijn geborgen. De Portugees Americo dos Santos Martins (48) is nog steeds vermist.

Het Laatste Nieuws meldt dat de Belgische scheepvaartpolitie beschikt over een gedetailleerde anonieme e-mail die zegt dat de Urker kotter mogelijk werd overvaren werd door het Duitse vrachtschip MV Marselisborg. Dat schip zou op het ogenblik van de scheepsramp op de radars wel héél dicht bij de veel kleinere vissersboor zijn geweest.

De Duitse rederij, die op de hoogte is van het onderzoek, ontkent iets te maken te hebben met de scheepsramp.

De gemeente Urk wil het volledige onderzoek afwachten voor er mededelingen over worden gedaan.

Het Belgische ministerie van Mobiliteit en Vervoer acht de kans klein dat de Z 85 Morgenster is geramd door een vrachtschip.

Duikers gaan binnenkort op zoek naar schade aan het wrak, dat 35 meter diep op de bodem van Het Kanaal ligt. Het ministerie hoopt zo de oorzaak van de scheepsramp te achterhalen.

Lees meer in het dossier: Vermissing Urker kotter Z 85