Zestien en twaalf jaar celstraf voor gangsterduo

Assen - De rechtbank in Assen heeft Marcos van der P. en Enise B. veroordeeld tot zestien en twaalf jaar gevangenisstraf. Tevens moet het duo 75.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Tegen de twee waren celstraffen van 16 en 14 jaar geëist vanwege poging doodslag, afpersing, diefstal met geweld, bedreiging en vrijheidsberoving. Daarnaast werd er ruim 110.000 euro aan schadevergoeding geclaimd.

Tijdens de uitspraak waren veel slachtoffers aanwezig. De verdachten kwamen onverwacht niet opdagen. Het was zelfs voor advocaat Peter Plasman onduidelijk of Marcos van der P. en Enise B. er zouden zijn. Hij noemde het vonnis in haar zaak ‘teleurstellend’. Gezien het kleinere aandeel in het geweld van zijn cliënte, had hij gehoopt een lagere straf.

De rechter houdt Van der P. volledig verantwoordelijk voor zijn daden, omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek. Enise B. werkte wel mee. Zij is toerekeningsvatbaar, want er is geen stoornis bij haar vastgesteld.

De rechtbank acht tegen Marcos van der P. veel meer feiten bewezen dan tegen Enise B. “De rechtsorde is meerdere keren ernstig geschokt en ook heeft deze zaak voor zeer veel maatschappelijke onrust en angst gezorgd”, oordeelde de rechtbank. In totaal moet het duo zo’n 75.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan veertien slachtoffers.

De straf voor B. viel twee jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, omdat de rechtbank oordeelde dat het verschil in haar aandeel in de rooftocht meer benadrukt moest worden in de straf. Bovendien heeft B. geen strafblad en is Van der P. in zijn jeugd al meerdere keren veroordeeld voor onder meer overvallen.

Bewezen feiten

In Echten gijzelden ze in de nacht van 9 op 10 februari een 33-jarige man in de kofferbak van zijn eigen auto. Hij wist te ontsnappen.

Ook is de poging tot doodslag op een vrouw uit Meppel bewezen. De twee staken haar met een mes in liesstreek en de vrouw werd met geweld ontvoerd en voor dood achtergelaten in een natuurgebied bij Lelystad. Als de steekwond meer naar binnenkant was geweest, had de vrouw door bloedverlies kunnen sterven, aldus de rechtbank.

De twee Drenten hebben volgens de rechtbank recht op bijna 7.000 en 25.000 euro schadevergoeding.

De vrijheidsbeneming van vier personen in Lage Mierde, afpersing en diefstal met geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel acht de rechtbank bewezen. De daders sloegen hier een van de slachtoffers een gebroken bovenkaak.

Enise B. wordt vrijgesproken van een schietpartij op een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede. Maar Van der P. wordt daaraan wel schuldig bevonden. Ook de vrijheidsberoving van een vrouw op een camping Enschede is voor de man wèl, maar voor de vrouw niet bewezen. 

Beiden zijn volgens de rechtbank ook schuldig aan de vrijheidsberoving van een familie met heel jonge kinderen in Enschede en de ontvoering van de schoonzoon van de familie.