Rechtbank doet vandaag uitspraak in zaak gangsterduo

Assen - In de rechtszaak tegen Marcos van der P. en Enise B. wordt vandaag uitspraak gedaan. Tegen de twee zijn celstraffen van 16 en 14 jaar geëist vanwege poging doodslag, afpersing, diefstal met geweld, bedreiging en vrijheidsberoving.

Het duo, ook wel de Nederlandse Bonnie en Clyde genoemd, trok vorig jaar in februari in Nederland en Duitsland een extreem gewelddadig roofspoor.

De twee startten de rooftocht op 10 februari in Echten. Een automobilist stopte voor een vuilniscontainer die midden op de weg stond. Terwijl hij de kliko verplaatste sprongen twee mensen uit de bosjes en duwden de automobilist in de kofferbak van zijn eigen auto. Door met zijn knie de deksel van de kofferbak tegen te houden werd die niet volledig afgesloten. De man kon vluchten.

De twee gingen te voet naar Meppel. Daar drongen zij een woning binnen waar niemand thuis was, namen een douche, aten en rustten uit op een bed. Bij thuiskomst werd de bewoonster in overmeesterd, gekneveld , beroofd en in haar lies gestoken. Daarna ontvoerden de twee haar in de kofferbak van haar eigen auto en lieten haar in een natuurgebied bij Lelystad voor dood achter.

De tocht ging verder naar Lage Mierde in Brabant waar een woningoverval werd gepleegd en Enschede waar een gezin, met hele jonge kinderen, in een woonboerderij werd gegijzeld. De twee werden uiteindelijk op 26 februari in het Duitse Schwerte gearresteerd.

Naast de celstraf eiste de officier van justitie een schadevergoeding van ruim een ton.

Vanmiddag om 13:00 uur wordt de uitspraak verwacht.