Mondriaan 'leeft' op Albert Schweitzerschool

Emmeloord - Hartsvriendinnen Liset en Famke (beiden 9 jaar oud) maakten de afgelopen twee weken diverse Mondriaanachtige kunstwerken op de Albert Schweitzerschool in Emmeloord. Maar het stempelen met aardappels vonden ze toch wel het leukst.

'Ik wilde eens witte randen proberen'

En ook moeilijk, stellen de twee scholieren uit groep 5. 'Want je moest zelf de aardappelen in de juiste vorm snijden, voordat je ermee kon stempelen', legt Famke uit. Zij maakte een soort Mondriaan, maar dan nét wat anders. 'Hij doet altijd zwarte lijnen om zijn vlakken en ik wilde eens witte randen proberen. Ik vind het wel mooi geworden.'

Haar vriendin Liset maakte het symbool voor vrede in de kleuren van Mondriaan. Dus met onder meer rood, blauw, geel en zwart. 'Ik vind dat gewoon een heel mooi symbool', legt ze uit.

De polder op de kaart zetten

De Albert Schweitzerschool hield zich de afgelopen twee weken bezig met het scholenproject van de Emmeloordse stichting Geografische Mondriaan. Deze stichting heeft als doel om de polder op de kaart te zetten met de kunstenaar Mondriaan als kapstok. Mondriaans kenmerkende lijnenspel is namelijk vergelijkbaar met het lijnenspel van het polderlandschap.

'Hectisch, maar ook heel leuk'

De Albert Schweitzerschool is enthousiast over het project. Donderdag werden alle kunstwerken die de afgelopen twee weken werden gemaakt, tentoongesteld. 'We hebben elke middag er aan gewerkt. Dat was hectisch, maar ook heel leuk', zegt juf Janneke van Dijke.

Hoewel de jongste kinderen het in het begin nog best lastig vonden, landde de materie al vrij snel. 'Toen konden ze opeens een realistische boom en een Mondriaan-boom tekenen bijvoorbeeld.'