Fors hogere opkomst voor waterschapsverkiezingen

Lelystad - Na de definitieve telling blijkt dat 41,8 procent van de Flevolanders heeft gestemd voor de verkiezingen van Waterschap Zuiderzeeland. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2008, toen het opkomstpercentage 22,5 procent was.

Het opkomstpercentage blijkt na de definitieve telling zelfs nog hoger dan de 41,2 procent die donderdag bij de voorlopige uitslag werd gemeld. De hogere opkomst is vooral te danken aan het gezamenlijk houden van de staten- en waterschapsverkiezingen.

Verdeling verkiesbare zetels

De achttien verkiesbare zetels worden als volgt verdeeld: Water, Wonen en Natuur (6 zetels), Werk aan Water, CDA, Algemene Waterschapspartij, VVD en 50PLUS (ieder 2 zetels), ChristenUnie en SGP (ieder 1 zetel).

Zeven geborgde zetels

Daarnaast zijn er in het nieuwe bestuur van Waterschap Zuiderzeeland zeven geborgde zetels. Dit zijn zetels voor belangen die volgens de wet minimaal in het bestuur moeten voorkomen. De verdeling van deze zeven zetels is als volgt: Kamer van Koophandel (3 zetels), LTO (3 zetels) en natuurterreinen (1 zetel).

Leden van de nieuwe Algemene Vergadering

De volgende leden zijn benoemd tot lid van de nieuwe Algemene Vergadering:

Water, Wonen en Natuur: Jacob van Olst (Dronten), Jan Nieuwenhuis (Zeewolde), Janneke Ottens (Lelystad), René van de Geijn (Almere), Jo Caris (Almere) en Judo Bakker (Emmeloord).

Werk aan Water: Theo Hogendoorn (Dronten), Marie-Carien Slootman-Claassen (Espel).

CDA: Lida Schelwald-van der Kleij (Lelystad) en Roelof Oost (Urk).

Algemene Waterschapspartij: Herman Zwaaf (Lelystad) en Ed Rehorst (Almere).

VVD: Tom Vereijken (Rutten) en Anne Kolmer (Almere).

ChristenUnie: Siebe de Graaf (Dronten).

Staatkundig Gereformeerde Partij: Jacob de Borst (Urk)

50PLUS: Freek Appel (Lelystad) en Erik Boshuijzen (Almere).

LTO Noord: A. Leijten, A. Adamse en M. Riepma.

Kamer van Koophandel: C. Maenhout, E. Marcusse en N. van Staveren.

VBNE (Natuurterreinen): Riet Rijs

Voor een overzicht van aantal stemmen, percentage en zetels per partij, zie de zetelverdeling (pdf, 50 kB). Voor het uitgebreide verslag, zie het proces-verbaal (pdf, 293 kB).

Lees meer in het dossier Waterschapsverkiezingen 2015