Water, Wonen en Natuur wint verkiezingen waterschap

Lelystad - Water, Wonen en Natuur is opnieuw de grote winnaar van de verkiezingen voor het nieuwe bestuur van Waterschap Zuiderzeeland. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag, die donderdag bekend is gemaakt.

De partij komt met zes zetels in het waterschapsbestuur, evenveel als in 2008. Werk aan Water verloor een zetel ten opzichte van 2008 en heeft er nu twee.

Het CDA, de Algemene Waterschapspartij en de VVD behouden allen hun twee zetels. De ChristenUnie gaat van twee zetels in 2008 naar één in 2015. De SGP en 50PLUS, die in 2008 niet meededen, komen met respectievelijk één en twee zetels in het bestuur.

Hogere opkomst dan in 2008

In tegenstelling tot de Provinciale Statenverkiezingen, die op dezelfde dag plaatsvonden, was de opkomst bij de waterschapsverkiezingen beduidend hoger dan in 2008. 41,2 procent van alle stemgerechtigden in het beheergebied van het waterschap hebben hun stem uitgebracht. In 2008 was dat 22,5 procent. De hogere opkomst is vooral te danken aan het gezamenlijk houden van de staten- en waterschapsverkiezingen.

Definitieve uitslagen bekend op maandag 23 maart

Op maandag 23 maart worden om 10.00 uur de definitieve uitslagen van de waterschapsverkiezingen bekend gemaakt. Dan zijn ook de voorkeursstemmen per kandidaat bekend en is er duidelijkheid over de verdeling van restzetels.