In hoger beroep acht jaar cel en tbs geëist voor doden echtgenote

Dronten - In hoger beroep is woensdag voor het gerechtshof in Leeuwarden acht jaar celstraf en tbs geëist tegen een inmiddels 70-jarige man uit Dronten die ervan wordt verdacht dat hij op 23 december 2012 zijn vrouw heeft doodgestoken.

Volgens zijn eigen verklaring maakte de man al sinds jaar en dag ruzie met zijn vrouw. Op de bewuste dag stak hij de vrouw in hun woning in Dronten dertien maal met een mes. Direct daarna belde hij alarmnummer 112. Het slachtoffer bezweek aan haar verwondingen.

De man heeft verklaard dat hij zich niet kan hij herinneren hoe en waarom hij zijn vrouw heeft gestoken. Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat de man lijdt aan een waanstoornis die wordt gevoed door het gevoel dat hij jarenlang is aangetast in zijn eer. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat bij de man sprake was van een ziekelijke stoornis in de zin van een waanstoornis, die ten tijde van het onderzoek nog steeds jegens zijn vrouw en zoons aanwezig was.

De rechtbank legde de man zeven jaar gevangenisstraf en de tbs-maatregel op, na een eis van de officier van justitie van tien jaar celstraf en tbs wegens moord. Volgens de rechtbank is er geen sprake geweest van voorbedachte raad; zij achtte doodslag bewezen.

Ook de advocaat-generaal vindt dat uit het dossier niet kan worden opgemaakt dat er sprake is geweest van moord. Zijn eis geldt daarom doodslag.

Het gerechtshof sluit het onderzoek op 26 maart, de uitspraak volgt op 9 april.

Lees meer in het dossier Moordzaak Lijzijde.