Bijdrage aan Dutch Match Cup is nog geen gelopen race

Lelystad - De Lelystadse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de noodzaak om de Dutch Match Cup, onderdeel van een wereldwijde zeilrace in september in Bataviahaven, voor de komende twee jaar te steunen met een bedrag van 175.000 euro.

Eigenlijk twijfelt geen enkele partij aan het nut van de zeilrace. Die ligt hem niet in enorme aantallen bezoekers, maar wel in de economische spin-off. Het evenement zet Lelystad internationaal neer als watersportstad en dat maakt dat gerelateerde bedrijven interesse hebben zich hier te vestigen. Daarnaast is er veel interesse het evenement te sponsoren.

Joop van Diest van Batavia Sailing Center, organisator van de Dutch Match Cup, meldde de gemeenteraad vorige week dat een aansprekend Lelystads bedrijf, een groot biermerk (`en het is niet Heineken'), een kledingsponsor en een bouwonderneming in de rij staan om een sponsorbijdrage te leveren. Daarnaast trekt het hele circus rondom de match race, van wedstrijddeelnemers, cameraploegen en onderhoudsbedrijven, eind september ook veel mensen naar Lelystad.

Maar toch wil de politiek meer inzicht in de financiën van de Dutch Match Cup. Is de bijdrage in deze financieel moeilijke tijden noodzakelijk? Het liefst wil de lokale politiek ook snel weten of de provincie geld in het evenement stopt. Vorig jaar deed men dat niet, maar het succes van de eerste editie maakt dat de meningen veranderd lijken te zijn. Een snelle beslissing valt daar echter niet te verwachten.

`Door een democratische onderbreking van de werkelijkheid,' aldus wethouder Jop Fackeldey, doelend op de verkiezingen van vandaag.