Wolf gespot in Drenthe

Noord-Sleen - Al tijden wordt gespeculeerd over de aanwezigheid van wolven in Nederland. Vanochtend legde Jan van der Aa uit Klazienaveen een wolf vast in de berm van de N381 bij Noord-Sleen bij Emmen. Vanmiddag werd de wolf al gespot in Wezuperbrug.

Volgens de stichting Wolven in Nederland gaat het inderdaad om een wolf. Na 150 jaar is deze terug in ons land.

'Dit is dan de eerste zekere wolf die zelfstandig naar Nederland gekomen is vanuit Duitsland', aldus een woordvoerder van de stichting. 'Waar het dier vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat dit dier in de afgelopen week een aantal malen in Duitsland is gezien. De wolf werd overdag gefilmd en er zijn foto’s gemaakt. Het dier toonde er weinig angst voor mensen wat atypisch voor wolven is. Waardoor deze wolf dit gedrag vertoonde is onbekend.'

Het dier schijnt afgelopen nacht Nederland te zijn binnengeslopen. 'Het dier werd een dag eerder al op diverse plaatsen in Duitsland gezien net ten oosten van het Bargerveen en bewoog richting Nederland', aldus de stichting.

Enkele honderden kilometers

De laatste waarnemingen van de wolf zijn in de omgeving van Schoonoord richting Assen. De provincie Drenthe meldt dat, uit contacten met de autoriteiten en wolvendeskundigen uit Duitsland, blijkt dat de wolf de laatste weken enkele honderden kilometers heeft afgelegd. Daarbij zijn geen opvallende incidenten gebeurd. Het beeld tot nu toe is dat het geen schuwe wolf is. Hij slentert langs wegen is waarschijnlijk op zoek naar een bosrijke omgeving. Het dier trekt hierbij over grote afstanden naar nieuwe leefgebieden. Dat is voor jonge wolven gebruikelijk. In deze fase heeft de provincie Drenthe de regie. In overleg met deskundigen van rijk en provincies worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd.

Afgelopen dagen werden er al wolven gespot vlak over de grens in Duitsland, bij Meppen en Cloppenburg.

Tamheid van wolven

Tamheid van wolven kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan hondsdolheid de oorzaak zijn, maar dit komt in West-Europa niet meer voor. Een dergelijk dier zou door die ziekte bovendien zeer agressief zijn en nog maar korte tijd te leven hebben. Hondsdolheid is daarmee uit te sluiten. Een tweede reden kan zijn dat het dier gewend is aan mensen, bijvoorbeeld als gevolg van voeren. Het voeren van wilde dieren is dan ook te allen tijde af te raden. Het dier kan ook door mensen opgevoed zijn en uit gevangenschap ontsnapt. Tot slot is het ook mogelijk dat het jonge dier nog nooit een negatieve ervaring met mensen heeft opgedaan en dit ook niet van zijn ouders heeft geleerd.

Hoewel het dier weinig schuw is, gedraagt zij zich niet agressief naar mensen toe. 'Wel willen we iedereen oproepen om niet te dicht bij te komen en honden aan de lijn te houden. Het is immers een wild dier dat zich niet graag in het nauw gedreven wil voelen', aldus de stichting Wolven in Nederland.

Lees ook:
Opnieuw wolf gespot net over de grens
Wolf duikt op in Cloppenburg