Gangsterduo: 'We hebben slachtoffer Meppel niet onmenselijk behandeld'

Assen / Meppel - Ondanks het steken in haar bijbeen, een klap met een koekenpan en gewond achter laten in een natuurgebied, vinden de 20-jarige Enise B. en 26-jarige Marcos van der P. niet dat het slachtoffer in Meppel onmenselijk is behandeld.

De twee zijn door hun gewelddadige strooptocht door Nederland en Duitsland in februari 2014 bekend geworden als het 'gangsterduo' of 'Bonnie en Clyde'. De twee startten de rooftocht op 10 februari in Echten. Een automobilist stopte voor een vuilniscontainer die midden op de weg stond. Terwijl hij de kliko verplaatste sprongen twee mensen uit de bosjes en duwden de automobilist in de kofferbak van zijn eigen auto. Door met zijn knie de deksel van de kofferbak tegen te houden werd die niet volledig afgesloten. De man kon vluchten.

De auto werd uiteindelijk achtergelaten en het duo ging te voet richting Meppel. In de ochtend braken de twee een woning in waar op dat moment niemand thuis was. Het duo nam een douche, stal kleding van de bewoonster en gingen uitgebreid eten. De bewoonster kwam na een werkdag 's middags thuis. Ze werd overmeesterd door dit duo, geslagen met een koekenpan en in haar lies gestoken, omdat ze weigerde de pincode af te geven. De vrouw werd opgesloten in een keukenkast.

De klap met de koekenpan was volgens de vrouwelijke verdachte 'slechts een klapje'. Ze werd opgesloten 'voor haar eigen veiligheid', omdat ze zich zo verweerde en lawaai maakte. De vrouw werd in de kofferbak van haar auto vervoerd en onderweg werd alsnog geld gepind van haar rekening. ,,Ze mocht onderweg eten en naar het toilet. We waren niet onmenselijk. We behandelden haar met respect", stelden de twee tijdens de zitting. Bebloed werd de vrouw achtergelaten in een natuurgebied bij Lelystad. Het slachtoffer werd bedekt met bladeren en voor dood achtergelaten. De Meppelse wist zich te bevrijden en hulp in te roepen bij een woning verderop. Ze had drie steekwonden in haar beide bovenbenen en een blauw oog.

Hierna koerste het duo naar Lage Mierde in Brabant waar de twee wilden slapen in en recreatiewoning. Het stel werd door de bewoner betrapt. Tijdens een worsteling liep de bewoner een gebroken neus, oogkas, kaak en andere gezichtsfracturen op. De reis ging vervolgens naar Enschede waar eveneens slachtoffers werden gegijzeld en beroofd. Het duo werd uiteindelijk op 26 februari in het Duitse plaatsje Schwerte gearresteerd.

De rechtbank in Assen trekt de hele week uit om deze zaak te behandelen. Vrijdag stelt de officier van justitie haar strafeis en komt de verdediging aan het woord. (ADP)