Levensgevaarlijk duo komt voor rechter

Assen - De rechtbank in Assen trekt deze week vijf zittingsdagen uit voor de behandeling van de zaak tegen Marco van der P. (26) uit Harkema en Enise B. (20) uit Enschede.

Ze hebben bekend dat ze onder meer op 11 februari vorig jaar een 52-jarige Meppelse uit haar woning in de wijk Oosterboer hebben ontvoerd. Zij werd door het gangsterduo in haar woning overvallen en onder meer in haar lies gestoken. De vrouw werd zwaar gewond in de kofferbak van haar eigen auto gestopt, waarna Marco van der P. en Enise B. er vandoor gingen. De Meppelse had kort daarvoor haar auto volgetankt. Het duo reed net zo lang door tot de tank bijna leeg was. De volgende dag werd de vrouw vastgebonden in een bos in Lelystad voor dood achtergelaten. Ze overleefde dankzij een goede lichamelijke conditie. Ze doet aan fitness. De vrouw is nog steeds onder behandeling van slachtofferhulp. Het is niet bekend of zij een van de zittingsdagen bijwoont.

Het eerste slachtoffer van het duo was een 32-jarige man uit Ruinen. Hij werd in de nacht van 10 op 11 februari 2014 op de Ruinerweg in Echten onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen in de kofferbak van zijn auto te gaan liggen. Het duo had een vuilcontainer op de weg gezet om de eerste de beste auto aan te houden. De man wist uit de kofferbak te ontsnappen. Pas op 26 februari werd het tweetal overmeesterd in een hotel in het Duitse plaatsje Schwerte bij Dortmund na een massale zoektocht door de Nederlandse en Duitse politie.

Gedragsproblemen

Al op jonge leeftijd kwam de uit Brazilië geadopteerde Marcos van der P. in de criminaliteit terecht. In augustus 2004 werd hij op 15-jarige leeftijd veroordeeld voor meerdere geweldsmisdrijven tot een celstraf en jeugd-tbs. Hij werd in een Inrichting voor Jeugdigen geplaatst. Tijdens een begeleid proefverlof in november 2005 haalde Marcos voor het eerst het landelijke nieuws. Bij een bezoek aan een toilet in een horecazaak in Groningen ontsnapte hij aan zijn begeleider.

Een maand later ging hij opnieuw in de fout. Hij overviel een tabakszaak in Drachten en werd kort daarna aangehouden. Hij zat vervolgens zijn jeugd-tbs uit. Er kwam een nieuw onderzoek naar zijn persoonlijkheid. De conclusie was dat er sprake is van ernstige gedragsproblematiek door verwaarlozing toen hij nog een baby was. Marcos ontkende dat hij gedragsproblemen had. Volgens de onderzoekers was de kans groot dat hij opnieuw een misdrijf zou begaan.