'Lelystad heeft cruiseschepen veel te bieden'

Lelystad - Havendirecteur Joop van Diest verwacht dat vanaf dit jaar het aantal riviercruiseschepen dat in Bataviahaven zal aanleggen, toeneemt.

Haven wordt aantrekkelijker voor rederijen

Het maken van een riviercruise is populair. Bataviahaven springt hier op in. Dankzij een voorgenomen financiële impuls van de gemeente en provincie kan de haven nog aantrekkelijker gemaakt worden voor rederijen. Hoe? Er komen onder andere extra elektravoorzieningen en bulkwaterleidingen voor de schepen en de 'boog' wordt voorzien van betere verlichting.

'Negen schepen per dag'

Vorig jaar deden 110 cruiseschepen Lelystad aan. 'Er komt een dag dat er hier negen schepen per dag zullen aanmeren', zegt Van Diest optimistisch. Stip Reizen heeft inmiddels aangegeven dat zij vanaf dit voorjaar cruises zal verzorgen vanuit Lelystad. Van Diest ziet dit als een kans voor zowel de Bataviahaven als voor Lelystad.

'Kansen voor lokale ondernemers'

Vanaf Bataviahaven maakt het bedrijf tochten van ongeveer een week naar Zuid Nederland, de Waddeneilanden en verschillende IJsselmeersteden. Passagiers stappen in Bataviahaven op en gaan hier na hun vakantie het schip ook weer af. ‘Dit biedt kansen voor lokale ondernemers. De schepen hebben bevoorrading nodig en de vraag naar overnachtingsmogelijkheden zal stijgen’, voorspelt Van Diest.

Lelystad zal zich volgens hem bovendien beter moeten profileren als interessante tussenstop voor cruiseschepen (maar ook voor andere bezoekers van de haven). Op deze manier kunnen de schepen (met daarop veel buitenlandse toeristen) langer worden vastgehouden. ‘Nu leggen veel cruiseschepen in de namiddag aan, waarna ze de volgende morgen weer vertrekken naar een nieuwe bestemming'.

Unieke beleving

‘Het langer vasthouden van toeristen doe je door mensen een unieke beleving aan te bieden, denk bijvoorbeeld aan The New Land Experience. Mensen kunnen hier shoppen in Batavia Stad, naar de Bataviawerf, leren over het ontstaan van Flevoland in Nieuw Land, op excursie in de Oostvaardersplassen, naar het Belevenissenbos, Aviodrome of naar de bioscoop in het Stadshart'.

De riviercruisevaart is in opkomst. De haven in Amsterdam puilt uit. Volgens Van Diest groeit de vraag naar een afvaartplek in de buurt van de hoofdstad. ‘De voordelen van Lelystad? De haven ligt centraal en is vlakbij Amsterdam te vinden. De parkeerkosten zijn laag, de aanlegplaatsen ruim en rederijen zijn enthousiast over de faciliteiten die wij bieden. Ook de ontwikkeling van Lelystad Airport is interessant voor rederijen en passagiers'.

Schouders eronder

‘We zijn met onze vijf havens in Lelystad de grootste jachthaven van Nederland. Maar het succes zal ons niet aan komen waaien. We zullen als stad onze schouders eronder moeten zetten'.

‘Lelystad profileert zich steeds meer als watersportstad. Dankzij de Dutch Match Cup, de internationale zeilwedstrijd die vorig jaar september voor het eerst in Bataviahaven werd gehouden, is Lelystad in trek bij organisaties van zeilwedstrijden. Zo wordt in augustus het Europees Kampioenschap Moth gehouden in de Bataviahaven. Ook ligt er een aanvraag voor het organiseren van een WK in Lelystad’, besluit Van Diest positief.