Wolvenspecialist geeft lezing in Nieuw Land

Lelystad - Leo Linnartz, dé wolvenspecialist van Nederland, verzorgt zondag 22 februari om 14.00 uur in Nieuw Land een lezing over wolven in Nederland.

Linnartz is nauw verbonden aan ‘Wolven in Nederland’, een organisatie die werkt aan een juiste informatievoorziening over de wolf en zijn mogelijke terugkeer in Nederland. Linnartz geeft door het hele land lezingen over de wolf als predator,  zijn habitat, de geschiedenis en myhten rondom het dier. De lezing is onderdeel van de tentoonstelling 'Wildernis'. Bij bezoek aan Nieuw Land is de lezing gratis toegankelijk.

Indrukwekkend roofdier

De wolf is een bijzonder indrukwekkend roofdier en kwam in Nederland voor tot eind 1800. Door bedreiging voor de veestapel of concurrent op de jacht werd de wolf steeds intensiever vervolgd en het dier is lange tijd met uitsterven bedreigd. De kennis over de natuur reikt ondertussen verder en we weten nu dat de aanwezigheid van een dergelijke predator belangrijk is voor de natuur. Ook wordt de terugkeer van de wolf gezien als een soort ultiem bewijs voor de wilde natuur in Nederland.

Wolf gevonden

De hype, met name in de media, die dit met zich meebrengt bleek wel in 2012. In de zomer van dat jaar werd nabij het dorp Luttelgeest een wolf gevonden. Na veel speculaties en onderzoek bleek dat het dier afkomstig was uit Polen en daar opzettelijk neergelegd. De wolf van Luttelgeest werd onderzocht en opgezet bij Naturalis Biodiversity Center.

Beschermde status

Trots is Nieuw Land op het feit dat de Wolf van Luttelgeest tijdens de looptijd van Wildernis te bezichtigen is in Nieuw Land. Sinds 2010 heeft de wolf een beschermde status in Europa en zijn populatie groeit gestaag. Nu het dier in Duitsland is gesignaleerd is het niet langer de vraag of het dier naar Nederland komt, maar wanneer. Om voorlichting te geven over de wolf en zijn mogelijke terugkeer hebben diverse organisaties de handen ineen gesloten in één overkoepelde organisatie ‘Wolven in Nederland’.