Lelyprijs 2015 gaat naar Puck van der Zwan

Urk - Puck van der Zwan uit Urk is de winnaar van de Lelyprijs 2015. Hij krijgt deze onderscheiding vanwege zijn inzet voor de Urker klederdracht. De plaatselijke dracht is zijn passie en hij is mede-initiatiefnemer van de Urkerdag.

De Lelyprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Flevoland. De andere genomineerden waren dit jaar Louwe Kramer en het echtpaar Stiene Romkes-Kramer en Klaas J. Romkes.

Urker klederdracht weer op de kaart gezet

Puck van der Zwan komt oorspronkelijk uit Noordwijk aan Zee, waar hij al een kostuumvereniging oprichtte en een boekje over de geschiedenis van Noordwijk schreef. Dat heeft zich op Urk voortgezet. Al jaren lang documenteert hij wat er op dat gebied te vinden is. Van zijn hand verschenen diverse publicaties over klederdracht, zoals ‘Urker Goed’. Met zijn activiteiten heeft hij de Urker dracht weer helemaal op de kaart gezet.

Urker Pracht

Van der Zwan richtte onder meer een kinderkoor op en de klederdrachtgroep Urker Pracht. Ook is hij mede-initiatiefnemer van de jaarlijkse Urkerdag, waarbij bijna iedereen op Urk weer in klederdracht rondloopt.

Puck van der Zwan maakt ook klederdracht-sieraden, bedoeld om de ontwerpen te bewaren voor volgende generaties.

Prijsuitreiking vindt plaats op 5 maart

De Lelyprijs 2015 bestaat uit een kunstwerk van Jeroen Stok en een bedrag van 2.500 euro waarvan 500 euro vrij besteedbaar en 2.000 euro binnen de organisatie van de prijswinnaar. De prijs wordt op 5 maart uitgereikt door de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.