Duikers marine vinden lichaam opvarende Z 85

Urk - Marineduikers hebben vandaag het lichaam gevonden van een van de twee nog vermiste opvarenden van de Urker kotter Z 85. Dit meldt de gemeente Urk.

Vanaf het marineschip Luymes, met aan boord een gespecialiseerd team van tien duikers, wordt sinds een week intensief gezocht naar de lichamen van de Urker Jan Kramer en de Portugees Americo dos Santos Martins. Wind, stroming, diepte en zicht bemoeilijkten de zoektocht.

Vandaag, tijdens biddag op Urk, is het lichaam van één van de opvarenden gevonden en geborgen. Het is nog niet bekend wie het is. Het lichaam wordt zo snel mogelijk overgedragen aan de Nationale politie voor identificatie.

Nog op zoek naar laatste vermiste visser

Op dit moment onderzoeken de marineduikers nog de laatste ruimtes aan boord van de Z 85 met als doel ook de laatste vermiste visser te vinden. Als daar niets meer wordt aangetroffen, wordt de zoekactie afgerond.

De lichamen van de Urker Bert Woord en de Belg Maurice Coussaert werden donderdag 29 januari gevonden voor de kust van Boulogne.

'Een menswaardig afscheid'

Burgemeester Pieter van Maaren: 'Nadat de trieste situatie is ontstaan dat het vinden van overlevenden uitgesloten was, is gezocht naar de lichamen van de overledenen. Ondanks het immense verdriet, ben ik voor de nabestaanden dankbaar dat er nu nog een lichaam is gevonden. Op deze manier kan op een menswaardige manier afscheid genomen worden. Er is niets ergers dan een zeemansgraf en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Daarom hoop ik ook van ganser harte dat het lichaam van de vierde opvarende ook gevonden zal worden. De komende maanden - en jaren - zal een periode van rouwverwerking plaatsvinden. Ik hoop dat alle betroffen families hierbij Gods kracht mogen ervaren'.

'Grote saamhorigheid'

'Het getuigt van een grote saamhorigheid dat velen op welke wijze dan ook op zee en aan de wal, een bijdrage hebben geleverd aan deze zoekactie. Deze betrokkenheid is bijzonder en symboliseert de Urker samenleving', aldus Van Maaren.

Morgen zal de burgemeester contact opnemen met de minister van Defensie om haar en haar ministerie te bedanken. 'Het is immers erg belangrijk dat onze marine deze inzet heeft gepleegd'.

'Om de families heen blijven staan'

Tot slot roept burgemeester Van Maaren de inwoners van Urk op om met name de komende periode om de families heen te blijven staan. 'Een arm om je schouder in een moeilijke periode van je leven is ontzettend belangrijk. De impact van het verlies van een geliefde is vaak groter en langduriger dan gedacht wordt', aldus de burgervader, die eindigt met enkele regels van een bekend lied 'Hoe ras of traag de tijd verdwijnt, die dag zal zeker komen. Het licht, dat aan de kim verschijnt, wordt reeds van ver vernomen'.

Lees meer in het dossier: Vermissing Urker kotter Z 85