School uit Meppel wint eerste Nationaal Jeugdwaterschapsdebat

Lelystad - De leerlingen van CSG Dingstede uit Meppel hebben de finale gewonnen van het eerste Nationaal Jeugdwaterschapsdebat voor scholieren, dat woensdagmiddag plaatsvond in het Agora Theater in Lelystad.

In de finale versloeg het Meppeler team CSG Willem de Zwijger uit het Zuid-Hollandse Schoonhoven. Beide scholen ontvingen de prijs uit handen van Jeugddijkgraaf Wieke Metzlar en dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland.

Het debatteam van Scholengemeenschap Lelystad slaagde er niet in de finale te halen.

 

Achttien middelbare scholen

Aan deze debatwedstrijd namen vijfhonderd havo-scholieren van achttien middelbare scholen uit heel Nederland deel. De scholen debatteerden over watergerelateerde stellingen, die waren bedacht door het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur. De finalisten debatteerden in het finaledebat over de stelling: ‘Probleemjongeren moeten werkervaring opdoen bij het waterschap’.

De jury, bestaande uit Jeugddijkgraaf Wieke Metzlar en Marouan Moussi van het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur riep CSG Dingstede uit tot winnaar van het debattoernooi.

Kieskompas waterschapsverkiezingen 2015

Tijdens het jeugddebat werd ook het KiesKompas voor de waterschapsverkiezingen van 18 maart gelanceerd door Jeugddijkgraaf Wieke Metzlar en dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland. Burgers kunnen aan de hand van 30 stellingen bepalen welke partij het beste bij hen past. Het beantwoorden van de 30 stellingen duurt slechts enkele minuten.