Marineduikers inspecteren wrak Z 85

Urk - Het marineschip Zijner Majesteit Luymes is woensdagochtend rond half zeven gearriveerd bij het wrak van de Urker kogge Z 85. Duikers van de marine inspecteren het wrak.

De Luymes vertrok dinsdag uit Den Helder en nam op weg naar het wrak eerst in Zeebrugge het duikteam aan boord. Ook stapten een Nederlandse opsporingsambtenaar en twee onderzoekers van de Belgische zeevaartinspectie op.

Het marineschip arriveerde woensdagmorgen op de plaats van de ramp, die door de Britse kustwacht met boeien is gemarkeerd. Het Kanaal is daar tientallen meters diep. Door de stroming kan er slechts beperkt worden gedoken. De weersomstandigheden zijn momenteel grillig.

Remus-duikboot

De Marine zet bij het zoeken ook een Remus-duikboot in. De Remus (Remote Environmental Monitoring Unit System) heeft sonarapparatuur, die objecten groter dan 10 centimeter ziet.

De duikers zijn rond elf uur, tijdens dood tij, naar beneden gegaan. Dan hebben ze het minst last van de stroming.

De hoop is in of bij het wrak de lichamen van opvarenden Jan Kramer en Americo dos Santos Martins te vinden.

Frankrijk geeft lichamen twee opvarenden vrij

De afgelopen donderdag gevonden lichamen van Bert Woort en Maurice Coussaert worden woensdag door de Franse autoriteiten vrijgegeven, meldt nieuwsblad Het Urkerland op Twitter.

Volg het liveblog van de Nederlandse Kustwacht.

Lees meer in het dossier: Vermissing Urker kotter Z 85