Marinevaartuig helpt zoeken naar vermiste viskotter

Urk - Het hydrografisch opnemingsvaartuig (HOV) Zijner Majesteit Luymes van de Koninklijke Marine gaat zoeken naar de Urker viskotter Z 85 die afgelopen woensdag in Het Kanaal is verdwenen. Twee opvarenden zijn nog vermist.

Dit meldt admiraal Rob Verkerk maandagmiddag op Twitter. Het marinevaartuig is gespecialiseerd in het maken van zeekaarten. Het schip heeft sonarapparatuur aan boord en is voor deze zoektocht uitgerust met een duiktank en een team marineduikers van de Defensie Duikgroep met een onderwaterrobot. Een duikteam van de Marine staat stand-by in Den Helder.

Met de inzet van de Zr. Ms. Luymes is het verzoek van de Urker burgemeester Pieter van Maaren aan minister Jeanine Hennis van Defensie gehonoreerd. 'Mede hierdoor kan de grote zoekactie naar de twee nog vermiste vissers van de Z-85 worden gecontinueerd en wordt alles in het werk gesteld ze te vinden.'

De burgemeester heeft de minister namens de Urker gemeenschap telefonisch bedankt.

Ook de MV Good Hope, een voormalige Urker kotter, van het bedrijf Friendship Offshore uit Terschelling helpt mee zoeken. Dit bedrijf heeft onder meer wrakken zoeken als specialiteit, aldus nieuwsblad Het Urkerland.

Maandagochtend zijn vier kotters vanuit Oostende gestart met het zoeken naar de Z 85. De kotters speuren met behulp van mattentuigen de bodem af.

Aan boord van de Z 85 waren Jan Kramer (29), Bert Woort (45), Maurice Coussaert (64) uit België en Americo dos Santos Martins (48) uit Portugal. De lichamen van Coussaert en Woort werden donderdag gevonden voor de kust van Boulogne.

Urk staat stil bij gebeurtenissen

Zowel zaterdagochtend als zaterdagmiddag hebben er bijeenkomsten plaatsgevonden in de visafslag op Urk. Er is stilgestaan bij de trieste gebeurtenissen van afgelopen week en er is vooruit gekeken welke acties nog ondernomen (kunnen) worden.

Burgemeester van Maaren: 'Ik merk de warmte van alle Urkers die om de getroffen familieleden heen staan en ik ervaar grote saamhorigheid. Onze gemeenschap leeft intens mee. Het is bijzonder dat velen zich op zee en aan de wal hebben ingezet. Deze inzet gaat onverminderd verder. Uiteraard willen we allemaal dat de nog vermiste vissers zo snel mogelijk worden gevonden'.

Lees meer in het dossier: Vermissing Urker kotter Z 85