Kustwacht stopt met actief zoeken naar vermiste kotter

Urk - De kustwacht is gestopt met actief zoeken naar de Z 85 in Het Kanaal. Een Engels schip zoekt nog wel met sonar op de lokatie waar de Urker kotter voor het laatst gesignaleerd is. Ook collega-kotters blijven zoeken.

De Engelse kustwacht heeft de coördinatie overgedragen aan de Franse kustwacht, die besloot om niet meer actief te gaan zoeken. De scheepvaart die door Het Kanaal vaart wordt gevraagd goede uitkijk te houden.

Lichamen geïdentificeerd

De lichamen die donderdagmiddag in Het Kanaal zijn gevonden, zijn van Bert Woort (45) uit Urk en Maurice Coussaert (64) uit België. Dit blijkt uit identificatie. De zoektocht naar de andere twee opvarenden van de Z 85 is vrijdag hervat.

De lichamen van Bert Woort en Maurice Coussaert zijn donderdagmiddag naar Boulogne gebracht en daar geïdentificeerd. De lichamen van Jan Kramer (29) uit Urk en Americo dos Santos Martins (48) uit Portugal zijn nog niet gevonden.

De kotters hebben inmiddels de haven van Boulogne verlaten om mee te helpen met zoeken. Het zoeken concentreert zich vrijdag op het gebied vlak voor de kust van Boulogne

Voor de Franse kust zouden donderdag wrakstukken en een reddingsvest zijn gezien, afkomstig van de sinds woensdagmiddag vermiste Urker kotter Z 85. Dit meldt de BBC. De wrakstukken zouden vanuit een Frans vliegtuig zijn gezien ten noordwesten van Boulogne. Reddingboten gaan ter plekke zoeken.

Ook zouden er vanuit de lucht netten zijn waargenomen. Toen de reddingboot ter plaatse kwam, kon deze echter de netten niet terugvinden, meldt de kustwacht.

De Franse politie heeft op de kust bij Boulogne een leeg reddingsvlot gevonden, dat afkomstig is van de Z 85. Dat meldt de Engelse kustwacht.

Vier opvarenden

De opvarenden van de Z 85, die onder Belgische vlag vaart, zijn Jan Kramer (29) en Bert Woort (45), beiden uit Urk, Maurice Coussaerd (64) uit België en Americo dos Santos Martins (48) uit Portugal.

Woensdagmiddag rond 14.45 uur werd het laatste levensteken vernomen. Nadat verontruste collega-vissers woensdagavond contact opnamen met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende werd een grote zoekactie opgestart.

Kans op overlevenden is nihil

Tot diep in de nacht is op Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk naar het vermiste vissersschip gezocht. De kans op overlevenden is nihil. Volgens een woordvoerder van de kustwacht hebben schipbreukelingen bij de huidige watertemperatuur van 9 graden maar twee uur een kans op overleven. 'Het ergste moet worden gevreesd', laat ook de gemeente Urk in een reactie weten.

Zoekactie bij daglicht hervat

De zoekactie op zee is donderdag bij daglicht hervat. Hieraan wordt deelgenomen door een helikopter, twee reddingboten, twee Engelse overheidsschepen die zijn uitgerust met sonar en diverse viskotters. Een vliegtuig van de Franse Kustwacht zoekt ook in het gebied en geeft speciale aandacht aan het gebied nabij Boulogne-sur-Mer.

Nog geen spoor van Z 85 en opvarenden

Van de Z 85 en de opvarenden is nog geen spoor gevonden, meldt de kustwacht donderdagmiddag om 13.18 uur. Ook de zoektocht met de sonar heeft nog niets opgeleverd.

De afslag op Urk onderhoudt contact met viskotters die nu zoeken in Het Kanaal. De zoekactie wordt gecoördineerd door de Engelse kustwacht.

'We kunnen alleen bidden om sterkte'

De Urker wethouder Geert Post reageerde woensdagavond geschokt op Twitter: 'Vreselijk bericht over de vermiste kotter. We kunnen alleen bidden om sterkte'. Nadat er na urenlang zoeken nog steeds geen levensteken was ontvangen, twitterde burgemeester Pieter van Maaren afgelopen nacht: 'Laten wij onze handen vouwen en knieën buigen'.

Urk leeft mee met getroffen families

Het gemeentebestuur en de inwoners van Urk leven mee met de getroffen families. 'Zij moeten zo plotsklaps en onverwachts in grote onzekerheid verkeren omtrent het leven van hun man, vader, zoon, broer, familielid. Wie kan de juiste gevoelens onder woorden brengen? Gods ondersteuning en Zijn genade bidden wij hen toe'.

Verklaring burgemeester van Urk

De Urker burgemeester Pieter van Maaren kwam donderdagmiddag om 15.53 uur met de volgende persverklaring:

'Ondanks alle zoekacties gisterenavond en vandaag van helikopters, een vliegtuig, reddingboten, twee Engelse overheidsschepen en ruim 20 viskotters zijn er 24 uur na de vermissing van de Z 85 nog geen opvarenden gevonden. Op dit moment is de zoekactie nog in volle gang en hopen wij op berichten die ons duidelijkheid verschaffen. Ons medeleven gaat uit naar beide families en de mensen om hen heen. Onze gemeenschap is in het hart geraakt, er heerst verslagenheid op Urk. De saamhorigheid is echter groot. De gemeenschap van Urk staat om de families heen. Wij vouwen onze handen en bidden om kracht en sterkte'.

Volg het liveblog van de Nederlandse Kunstwacht.

Lees meer in het dossier: Vermissing Urker kotter Z 85