Stationsplein
Door Kees Bakker

Hoever kun je gaan?

Dronten - Ik heb het wel eens eerder betoogd in deze column: soms snap ik niets van het recht. Dat een advocaat opkomt voor de belangen van zijn cliënt is logisch.

Maar wat moet je met de mededeling dat een slachtoffer zelf in een mes liep en dat de verdachte daarom in zeker zin ook slachtoffer is?

Aanleiding vechtpartij volstrekt onduidelijk

Dat er een vechtpartij vooraf is gegaan aan de dodelijke verwonding die de 17-jarige Akif Korkmaz op 9 augustus opliep, is duidelijk. Wat de aanleiding is voor die vechtpartij, is nog volstrekt onduidelijk. Of het slachtoffer de confrontatie bewust heeft opgezocht, valt ook nog niet vast te stellen. Dat weten we allemaal in mei, als de rechter uitspraak doet in deze zaak.

Waarom trek je eigenlijk een mes?

Maar ben je slachtoffer als je tijdens een knokpartij een mes trekt en iemand daar zomaar inloopt? Waarom trek je eigenlijk een mes? Waarom heb je sowieso een mes bij je? Waarom loop je niet gewoon weg van een ruzie of een schermutseling? En is het dan netjes dat je advocaat, in zijn schets van wat er gebeurd is, het op televisie heeft over ‘het tussen haakjes slachtoffer’, dat zomaar in dat mes liep? Asjeblieft zeg, bestaat er ook nog iets als piëteit met nabestaanden en fatsoen?

Maar goed: ik snap het dus niet en het is nog veel erger: ik wil het ook niet snappen.

Lees meer in het dossier: Dodelijke steekpartij Meerpaaldagen