Verdachte van steekpartij Korkmaz blijft tot eind april vastzitten

Lelystad / Dronten - De 20-jarige Lelystedeling die wordt verdacht van doodslag op de 17-jarige Akif Korkmaz op zaterdag 9 augustus in het centrum van Dronten blijft tot aan zijn rechtszaak vastzitten. Die staat 28 april op de rol.

Advocaat: 'Verdachte zelf slachtoffer'

In de rechtbank van Lelystad diende dinsdag een zogenaamde ‘pro formazitting’. Daarbij is de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar diende de advocaat van de verdachte wel het verzoek tot vrijlating in. Volgens hem is zijn cliënt zelf in zekere zin slachtoffer. Hij betoogt dat het slachtoffer, na eerdere schermutselingen, zelf tegen het mes is aangelopen dat zijn cliënt had uitgestoken.

De officier van justitie betoogde dat er wel degelijk sprake is van een steekpartij. Getuigen hebben steekbewegingen gezien, hetgeen wordt ondersteund door de beschadigingen op het shirt van het slachtoffer.

Vechtpartij tussen twee vriendengroepen

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Korkmaz en drie vrienden het die avond aan de stok kregen met vijf vrienden uit Lelystad. Uit beelden van beveiligingscamera’s is te zien dat de vechtpartij ontstond toen de groep van het slachtoffer langs een bankje bij de HEMA liep, waarop de verdachte met zijn vrienden zat. De groepen verplaatsten zich door het centrum.

Ook twee aanwezige agenten weten de boel niet te sussen. Op een gegeven moment rent Korkmaz op de verdachte af, waarna de dodelijke steekpartij plaatsvindt.

Aanleiding vechtpartij onduidelijk

De groepen kenden elkaar niet. Wat de aanleiding is voor de vechtpartij is dan ook nog onduidelijk. De hoofdverdachte werd later in Duitsland aangehouden. Volgens zijn advocaat heeft hij het moeilijk in de cel. Zijn vrienden waren eerder al in Lelystad aangehouden en later vrijgelaten.

Computeranimatie

De advocaat van de verdachte wilde ook dat de rechtbank een reconstructie van de steekpartij zou houden, maar ook dat verzoek is afgewezen. Wel zal de politie een computeranimatie maken van de steekpartij.