Urkers genomineerd voor Lelyprijs

Lelystad - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Lelyprijs 2015. Dit jaar gaat de prijs naar een inwoner of organisatie uit de gemeente Urk die zich heeft onderscheiden op het gebied van cultuur of natuur.

Uit een omvangrijk aantal voordrachten zijn de volgende kandidaten voor deze bijzondere prijs genomineerd: Louwe Kramer, Puck van der Zwan en Klaas en Stiene Romkes-Kramer

Louwe Kramer

Louwe Kramer is de derde van de generatie Kramer die als dirigent voor het Urker visserskoor Crescendo staat. Dit koor bestaat ruim 60 jaar en werd door grootvader Kramer opgericht. Louwe Kramer staat nu meer dan 15 jaar aan het roer. Daarnaast schrijft en arrangeert hij veel geestelijke liederen. Op die manier draagt hij bij aan het aanbod voor de koormuziek in Nederland. Nog altijd wordt het gezongen repertoire gewaardeerd en heeft het koor een continue aanwas van jonge leden. Dit koor draagt de cultuurhistorie van Urk een warm hart toe door op te treden in klederdracht. Louwe Kramer is ook al 26 jaar een betrokken lid van brassband Valerius. Een groot deel van deze periode was hij bestuurder van deze club. Ook het jaarlijkse ‘Zang op Hemelvaart’ en het Stichting Buurtwerk op Urk kunnen al velen jaren op de bestuurlijke inbreng van hem rekenen.

Puck van der Zwan

Puck van der Zwan heeft een passie voor de klederdracht. Puck van der Zwan komt oorspronkelijk uit Noordwijk aan Zee waar hij al een kostuumvereniging oprichtte en een boekje over de geschiedenis van Noordwijk schreef. Dat heeft zich op Urk voortgezet. Al jaren lang documenteert hij wat er op dat gebied te vinden is. Van zijn hand verschenen diverse publicaties over klederdracht, onder andere ‘Urker Goed’.

Om anderen een goed beeld te geven, vervaardigde hij ook replica’s van (hoofd)sierraden. Zijn enorme drive om anderen daarbij te betrekken en te activeren leidde tot de oprichting van de Urker klederdrachtgroep die in het hele land shows geeft. Puck van der Zwan is ook oprichter van een kinderkoor en vrouwenkoor op Urk en mede-initiatiefnemer van de Urkerdag.

Echtpaar Romkes-Kramer

Mevrouw Stiene Romkes-Kramer is kunstschilder. De Urker cultuur en geschiedenis staat in haar werk centraal. Ze geeft diverse workshops. De heer Klaas J. Romkes is medeoprichter van de Stichting Urker Taol, het documentatiecentrum Urk en de dialectkring Urk. Hij vertaalde diverse Bijbelverhalen in het Urkers. De Stichting Urker Taol heeft als doel om op professionele wijze de Urker taal en daarmee samenhangende cultuur te bevorderen, vast te leggen en te onderzoeken en voor toekomstige generaties digitaal beschikbaar te maken.

Beiden waren betrokken bij de oprichting van de AKKU, Amateur Kunstkring Urk en Kunst op de Botermarkt. De AKKU is een groep mensen die zich op vrijwillige  basis inzet om de amateurkunst beoefening te stimuleren en de Kunst in het algemeen onder de aandacht te brengen van het publiek.

De Lelyprijs 2015

De Lelyprijs 2015 bestaat uit een kunstwerk van Jeroen Stok en een bedrag van € 2.500,- waarvan € 500,- vrij besteedbaar en € 2.000,- binnen de organisatie van de prijswinnaar. De prijs wordt op 5 maart uitgereikt door de Commissaris van de Koning de heer Leen Verbeek, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere  initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland is een van de twaalf provinciale afdelingen.