Duitse boswachter filmt roedel wolven

Drenthe / Flevoland - Dat er wolven voorkomen in Duitsland en dat deze in de richting van de Nederlandse grens trekken werd al wel vermoed maar nu is er bewijs. Een Duitse boswachter heeft een roedel wolven gezien en gefilmd.

Boswachter Robert de Mol uit de Duitse deelstaat Niedersachsen, dat grenst aan Noord-Nederland stuitte op een roedel van acht wolven. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje met hun jongen van ongeveer een jaar oud. Hij kon van een afstand van ongeveer 80 meter de wolven filmen.

Na de domper van de neergelegde dode wolf in de Noordoostpolder in juli 2013 zijn er eerder levende wolven gezien bij de Duitse steden Meppen en Nordhorn, dichtbij de Nederlandse grens. Op twee locaties werd met een automatische camera een dier gespot.

Volgens een onderzoek van Science, dat in december 2014 verscheen, groeit de populatie van grote roofdieren in Europa, door de leegloop van het platteland. Volgens de studie leven tegenwoordig in continentaal Europa (minus Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) ongeveer 17.000 bruine beren, 12.000 wolven, 9.000 lynxen en 1.250 veelvraten, in leefgebieden die samen eenderde van Europa beslaan. De meeste populaties zijn stabiel of groeiende. De hotspots zijn Zuid-Oost Europa, de Baltische staten en Noord-Scandinavië, het enige gebied waar de carnivoren allevier voorkomen.

Wolven in Nederland

In Nederland komen geen wolven in het wild voor, ook al meenden verschillende mensen afgelopen zomer een wolf te hebben gezien bij Ootmarsum. Volgens de organisatie Wolven in Nederland is het slechts een kwestie van tijd voordat wolven in Nederland komen.

Bekijk hier de video van de wolven in Duitsland en beijk de uitzending van Roeg! over de wolven.

Bekijk ook de video over de wolf in Ootmarsum: