Deskundigen Pieter Baan gehoord tijdens rechtszaak gangsterduo

Meppel – De psycholoog en psychiater van het Utrechtse Pieter Baan Centrum worden tijdens de rechtszaak tegen het gangsterduo Enise B. en haar vriend Antonio van der P. gehoord. Dat bepaalde de rechtbank in Assen dinsdag.

De 20-jarige B. en haar 25-jarige vriend, die worden verdacht van een rooftocht langs de Nederlands-Duitse grens in februari vorig jaar, zijn vorig najaar zeven weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Omdat de rapporten van de deskundigen die het duo onderzochten vragen oproepen, vroeg de officier van justitie de rechtbank dinsdag tijdens een pro-formazitting de psycholoog en de psychiater uit te nodigen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Daar stemde de rechtbank mee in.

Bij de pro-formazitting in Assen was het ‘gangsterduo’, zoals de man en de vrouw worden betiteld, niet aanwezig. De rechtbank behandelt de strafzaak tegen de twee in de week van 2 maart.

Ontvoering in Meppel

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de twee van een poging tot moord op een vrouw uit Meppel. Zij werd mishandeld en beroofd. Daarna ontvoerden de twee haar in de kofferbak van een auto naar een natuurgebied bij Lelystad. Daar lieten ze de 52-jarige vrouw gewond, vastgebonden en afgedekt met takken achter. 

Verder wordt het duo beschuldigd van gijzeling van een man uit Ruinen. Hij werd ’s nachts in Echten in zijn auto overvallen en korte tijd gegijzeld, maar wist te ontsnappen. 

B. en Van der P. worden ook verdacht van een poging tot moord en gijzeling op een camping in Enschede. Ook zouden ze daar een gezin in een woonboerderij hebben gegijzeld. Verder wordt het duo onder meer verdacht van een woningoverval in het Brabantse Lage Mierde. 

Op 26 februari vorig jaar hield de politie de twee na een klopjacht aan in het Duitse Schwerte. (ADP)