Michael de Rooij: 'Lelystad moet haar geschiedenis koesteren'

Lelystad - De gemeente Lelystad bestaat 35 jaar. Hoe kijken Lelystedelingen die geboren zijn in 1980 tegen de stad aan? Een interview met Michael de Rooij.

Veel vrijheid om te spelen

‘Direct na mijn geboorte in Emmeloord ben ik snel weer terug naar Lelystad gegaan. Je kunt wel stellen dat ik dus echt een Lelystedeling ben. Van mijn jeugd herinner ik me vooral het voetballen bij Stator en Batavia, hutten bouwen, spelen in de Schouw en de winkel van mijn ouders in het Lelycentre. Opgroeien in een natuurlijke omgeving met veel vrijheid om te spelen (en kattenkwaad uit te halen)'.

Stator is nu De Beukenhof

‘Het is jammer dat ik bijna geen van al deze dingen die voor mij eens zo belangrijk waren, later mijn kinderen kan laten zien. Stator is nu De Beukenhof, De Schouw waar ik woonde is nu het Hanzepark en waar we hutten bouwden staat nu De Scheren. Lelystad is een relatief nieuwe stad, maar moet wel haar geschiedenis gaan koesteren en beschermen en niet altijd maar een ‘nieuwe’ stad blijven, vind ik'.

Werken bij de Mystic

'Toen ik tiener/twintiger was en ging werken bij de Mystic heb ik vrienden en herinneringen voor het leven gemaakt. Nu nog steeds is het barteam van de Mystic een hele hechte vriendengroep en allemaal woonachtig in Lelystad. Een reunie met iedereen die daar eind jaren ‘90, begin ‘00 ging stappen zou natuurlijk fantastisch zijn!'

Vrijdagmiddagborrel met vrienden

'Inmiddels ben ik ouder en vind ik het nog steeds leuk om in Lelystad dingen te ondernemen, een kop koffie op zaterdag, een vrijdagmiddagborrel met vrienden en vaak heerlijk wat eten bij Brasserie de Houtrib'.

Inwoners van Lelystad in Lelystad houden

'Voor de toekomst is het denk ik belangrijk om inwoners van Lelystad in Lelystad te houden. Ik vind het namelijk wel zorgwekkend dat bijna niemand die ik ken op zaterdag voor zijn plezier naar het Stadshart gaat. Het is enkel en alleen voor noodzakelijke boodschappen. Veel van hen wijken toch uit naar Harderwijk of zelfs Amsterdam. Dat is jammer'.

Terugkeren naar Lelystad

'Ik vind het wel super leuk om te zien dat mensen van vroeger weer terugkeren naar Lelystad om hier bijvoorbeeld hun kinderen in de ruimte en natuur te laten opgroeien. Ik hoop dat we er met z’n allen ons best voor blijven doen om Lelystad een fijne plek om te leven te laten zijn en blijven!’