Elisabeth Hoffs: 'In de polder kom ik tot rust'

Lelystad - De gemeente Lelystad bestaat 35 jaar. Hoe kijken Lelystedelingen die geboren zijn in 1980 tegen de stad aan? Een interview met Elisabeth Hoffs.

Typisch ruimtelijke sfeer

‘Ik had het vroeger niet gedacht, dat ik mij zou settelen in Lelystad. Tijdens mijn studie aan de VU trok ik weg uit Lelystad om op verschillende plekken in Noord-Holland te gaan wonen. Na vele verhuizingen, besloot ik toch een tijdje in Lelystad te gaan wonen. De rust, de ruimte, de vertrouwde omgeving: ik voelde mij er het meest prettig. Juist de typische ruimtelijke sfeer van de polder, zo duidelijk bedacht, gemaakt en ingericht door mensen, vind ik fijn'.

'In de polder kom ik tot rust'

‘In de polder, en vooral in Lelystad, kom ik tot rust. Bijna alles is op de fiets te bereiken en met de auto ben je helemaal in no time bij alle belangrijke punten. Voor drukte, afwisseling en meer levendigheid, ben je zo in de grote steden. Toch was niet het plan dat ik hier zou blijven wonen. Ik dacht dat de rust mij uiteindelijk zou vervelen en ik toch weer naar de grote steden toegetrokken zou worden. Ook in verband met mijn toekomstige carrière. Dat bleek niet zo te zijn'.

Geboeid door geschiedenis provincie

'Ik ontmoette mijn latere echtgenoot, een Lelystedeling, en al snel woonden wij samen in Lelystad. Ik was bijna klaar met mijn studie onderzocht wat de carrièremogelijkheden waren in Flevoland. Ik begon mij te verdiepen in de geschiedenis van onze provincie en raakte geboeid. Mijn grootouders voeren vroeger als binnenvaartschippers over het gebied waar ik nu woon. Dankzij het Zuiderzeeproject van naamgever ir. Cornelis Lely, wonen wij nu op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Als dat tot je door laat dringen, is Lelystad echt een wonderlijke plek om te wonen'.

Marketeer bij Nieuw Land

'In 2008 viel alles op zijn plek: ik kreeg een baan als marketeer bij Nieuw Land, het museum + archief + studiecentrum, in Lelystad waar ik mij vanaf toen inzette om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe bijzonder de geschiedenis van onze polder is. Het is wel duidelijk: ik ben zeer enthousiast over Lelystad als plek om te leven. Okay, het is hier rustig qua omgeving. Als je er oog voor hebt, zijn er in Lelystad en in de rest van Flevoland heel veel bijzondere initiatieven van inwoners en ondernemers te vinden'.

Pioniersgeest is duidelijk aanwezig

'Denk alleen al aan ondernemers uit De Groene Velden, bijvoorbeeld. Of het geweldige eten in het Vegetarische Restaurant in het Sidhadorp. In Lelystad kan heel veel: de pioniersgeest is duidelijk aanwezig. Het is hier echter niet te vergelijken met steden als Amsterdam, Zwolle of Utrecht. Dat moet je ook niet willen'.

'Je hebt een bloeiend Stadshart nodig'

'Of er nog iets beter kan? Ja, het is een zorgelijke ontwikkeling dat het niet goed gaat met het Stadshart. Je hebt een bloeiend stadshart nodig, voor de lokale economie. In feite staat dit probleem in Lelystad symbool voor de tijd waarin wij leven. Mensen geven minder geld uit, zijn bewuster geworden. Misschien dat de tijd rijp is om nog meer te gaan doen met duurzaam ondernemen en meer te kijken naar ondernemen vanuit de deeleconomie. Het zou passen bij de pioniersgeest van Flevolanders'.