Aftrap waterschapsverkiezingen voor scholieren in Flevoland

Lelystad - In gemaal Wortman in Lelystad wordt op woensdagmiddag de aftrap gegeven van de waterschapsverkiezingen voor scholieren in Flevoland. Het is de tweede keer dat Waterschap Zuiderzeeland deze verkiezingen houdt.

De Flevolandse gedeputeerde Bert Gijsberts, plaatsvervangend dijkgraaf Jan Nieuwenhuis van Waterschap Zuiderzeeland en Nina ter Horst - tot voor kort jeugddijkgraaf van Nederland - geven het startschot.

Schaduwverkiezingen voor èchte waterschapsverkiezingen

De waterschapsverkiezingen voor scholieren zijn schaduwverkiezingen voor de échte waterschapsverkiezingen in Flevoland, die plaatsvinden op 18 maart. Scholieren op middelbare scholen en mbo’s stemmen op de kandidaten en geven daarmee een vooruitslag voor de verkiezingen in maart. De scholierenverkiezingen worden deels georganiseerd door het jongerenpanel van Waterschap Zuiderzeeland.

Twaalf Flevolandse middelbare scholen en mbo’s hebben al toegezegd mee te willen doen aan de scholierenverkiezingen. Voorafgaand aan het stemmen krijgen de scholieren een lespakket waarin de werkzaamheden van het waterschap, democratie in Nederland en (waterschaps-)verkiezingen aan bod komen.

De twaalf scholen zijn:

Bonifatius Mavo (Emmeloord)
Groenhorst College (Almere)
Ichthus College (Dronten)
Mbo college Lelystad
Mbo college Almere
Oostvaarderscollege (Almere)
Pieter Zandt Scholengemeenschap (Urk)
De Rietlanden (Lelystad)
ROC Friese Poort (Emmeloord)
RSG Levant (Zeewolde)
SG Lelystad (Lelystad)
Zuyderzee College (Emmeloord)