Canon De Noordoostpolder brengt 'verrekijker' uit over neergestorte Lancaster

Emmeloord - De stichting Canon de Noordoostpolder heeft opnieuw een 'verrekijker' uitgebracht, nu over een in 1944 bij Marknesse neergestorte Lancaster.

De originele brontekst werd geschreven door William (‘Bill’) Winston Cottam (2000) en is vervolgens bewerkt door Hans Hollestelle.

Fenomeen verrekijkers

Een 'verrekijker' is een doorkijkje binnen een van de 30 vensters (in dit geval venster 10 Oorlogsjaren) die de Canon De Noordoostpolder telt. De canon is in 2012 gereed gekomen en ook in boekvorm (nu tweede druk) verkrijgbaar.

Aanvallen tegen het Derde Rijk

Op 30 januari 1944 werden de Lancaster bommenwerpers van het 156e squadron Pathfinders opnieuw opgeroepen om de aanvallen tegen het Duitse Derde Rijk voort te zetten. Wat overkwam de bemanning van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog neerkwamen in de Noordoostpolder? Soms kon er een noodlanding worden gemaakt in de blubber van de nog droogvallende polder. Anderen overleefden het als ze zich op tijd met hun parachute in veiligheid konden brengen. Velen vonden echter hier hun dood.

Verhaal opgeschreven door navigator Bill Cottam

Het verhaal is in 2000 opgeschreven door de navigator Bill Cottam van Lancaster Mk.III JA 702 “Z for Zebra” die op 30 januari 1944 neerstortte bij Marknesse. Het toestel was op weg terug naar Engeland na een bombardementsvlucht boven Berlijn, maar werd in de lucht beschoten en geraakt door de Duitse nachtjager van Oberleutnant Hans-Heinz Augenstein van 7./NJG1 (Nacht Jager Gruppe 1).

Oorlogsjaren

Deze interessante verrekijker is na te lezen op de website van de Canon De Noordoostpolder bij Canonvenster 10: Oorlogsjaren; het Nederlands Onderduikers Paradijs.