'Groeten uit Lelystad': expositie over Lelystad in oude ansichten

Lelystad - De gemeente Lelystad viert op zaterdag 3 januari, tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst op het Stadhuisplein, haar 35-jarig bestaan. Dan is ook een voorproefje te zien van een tentoonstelling over Lelystad in oude ansichtkaarten.

De uitgebreide expositie is vanaf maandag 5 januari te zien in de ruimte van de westentree van het stadhuis (tegenover de entree met de roltrap van de openbare bibliotheek). De oude ansichtkaarten komen uit de verzameling van Lelystedeling Ed Voigt. Tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn, zo lang de voorraad strekt, posters verkrijgbaar waarop een selectie van de oude ansichten is afgebeeld.

Meer historisch Lelystad

Naast de expositie ‘Groeten uit Lelystad 1980-2015’ wordt een kort historisch overzicht gegeven van de stedelijke ontwikkeling van Lelystad tot aan de gemeentewording. Zo zijn er ook ansichten uit de periode van het ontstaan van het werkeiland en van de stad uit de periode 1949 tot en met 1980.

Historische betekenis van Cornelis Lely

Verder wordt de historische betekenis van Cornelis Lely belicht. Replica’s van de aangenomen Zuiderzeewet, het instellingsbesluit van de gemeente Lelystad en de toekenning van het gemeentewapen door de Hoge Raad van Adel zijn op de expositie te bekijken.

Ook bijzondere wandborden, tekeningen en herdenkingstegeltjes ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen uit de historie van Lelystad hebben een plek op de expositie. Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van een filmpje over Lelystad en zijn naamgever Cornelis Lely.

Ed Voigt zelf aanwezig

Ed Voigt zelf zal gedurende de maand januari voor een groot deel zelf op de expositie aanwezig zijn om desgewenst een toelichting te geven op wat er te zien en te lezen is.

Lees ook: Lelystad start jubileumjaar met feest op Stadhuisplein