Einde aan bouwputten in De Gilden

Dronten – De gemeenteraad van Dronten heeft donderdag unaniem ingestemd met een aantal stimuleringsmaatregelen voor de woningbouw in wijk De Gilden.

Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de bouwputten en kapotte straten, waar een aantal bewoners in de nieuwbouwwijk al jaren mee te kampen hebben.

Nuon-gelden

Eigenlijk waren alle partijen enthousiast over de maatregelen op zich, er was alleen discussie over welke gelden er voor worden gebruikt. Voor de circa 1,34 miljoen euro kostende maatregelen wordt onder andere een beroep gedaan op de Nuon-gelden, het geld dat de gemeenteraad jaren geleden kreeg toen men de aandelen in  de energiemaatschappij verkocht en waarvan men nog aardig wat in kas heeft.

Dat geld is bestemd voor maatregelen die de recessie bestrijden. ‘Dit is volledige lijn met de wens van de VVD. Het is in directe relatie tot de recessie, dus deze dekking is gerechtvaardigd,’ vond Bernd Rosing (VVD). GroenLinks dacht daar anders over. ‘Ik heb moeite met de financiering. Dit bestrijdt de recessie niet, hoogstens de hoofdpijn van de wethouder financiën. De strekking van het voorstel is echter niet onredelijk. Dus vraagt dit om een politieke afweging. Bewoners hebben niets aan onze principiële bezwaren,’ zei Paul Vermast. ‘Dus temmen we in.’

Afwaarderen duurder

De PvdA wilde nog weten wat het afwaarderen van de grond zou kosten. Nu worden er kortingen gegeven op de kavels en worden er starterswoningen bebouwd op een stuk waar eerst vrije kavels waren gepland, die op dit moment geen aftrek vinden. Maar wat als de gemeente de grond in één keer zou afwaarderen, haar verlies zou nemen en het onbebouwd zou laten? Volgens wethouder Ton van Amerongen zou dat 4,25 miljoen euro kosten voor de stukken in De Gilden waar het nu om gaat. Een veelvoud van de huidige investering, en dus ging ook de PvdA akkoord.

Lees ook: Dronten wil woningmarkt De Gilden met extra geld stimuleren