Lelystad enthousiast over riviercruises

Lelystad - De gemeenteraad van Lelystad staat positief tegenover het plan Bataviahaven voor 650.000 euro aan te passen, zodat daar riviercruises kunnen aanleggen. Men verwacht daar een behoorlijke economische impuls van.

En dan gaat het niet alleen om de mensen die van boord gaan en in Lelystad geld gaan uitgeven.

Trekpleisters

Natuurlijk, voor een deel van die mensen staan er touringcars te wachten om hen naar Amsterdam te brengen. Maar de suggestie van enkele partijen als D66 en GroenLinks die weinig in het plan zien dat Lelystad die toeristen weinig te bieden heeft, deed Jeantiënne van der Hoek (Leefbaar Lelystad) dinsdag bijna in woede ontsteken. ‘Als raadsleden al zo weinig vertrouwen hebben in de stad! De Oostvaardersplassen, het Aviodrome, de Batavia, wij hebben genoeg te bieden. Daar heb je echt geen ‘Red light district’ of Bijenkorf voor nodig!’

Vertrekplaats

Havendirecteur Joop van Diest hield de gemeenteraad nog een ander perspectief voor. ‘Er zijn ook twee rederijen die hebben aangegeven Lelystad als vertrekhaven te willen gebruiken. Dan wordt het heel interessant. Dan heb je het over toeristen die hier aankomen, om die dag of een dag later met een cruise te vertrekken. Dan heb je het over bevoorrading. Eén van de rederijen vroeg al wanneer Lelystad Airport klaar is. Een andere rederij bestelt alleen in Amsterdam al 20.000 hotelovernachtingen per jaar om haar reizigers te accommoderen. Dat is de potentie van de Rijncruisevaart. Ik zeg niet dat het hier gebeurt, maar de kans is er wel.’

Urk ligt dwars

Kortom: de investering betaalt zichzelf terug, is de vaste overtuiging van het overgrote deel van de gemeenteraad. En ervaringen in andere havenplaatsen laten zien dat toeristen gemiddeld 55 euro per dag uitgeven in de stad waar wordt aangelegd. Daar kunnen horeca en Batavia Stad ook van profiteren.

Complicerende factor is wel dat Urk ook moet investeren in aanlegplaatsen voor riviercruises. In dat geval betaalt de provincie de helft van de benodigde 650.000 euro. In Urk is men nog weinig enthousiast, maar volgens wethouder John van den Heuvel gaat dat vooral om het aanpassen van de kade, Men vraagt zich af of dat nodig is. ‘Het zijn vooral technische bezwaren tegen de steiger, niet tegen het idee op zich,’ aldus de Lelystadse wethouder.

Lees ook: Lelystad wil meer riviercruiseschepen trekken