Dronten wil woningmarkt De Gilden met extra geld stimuleren

Dronten - Wethouder Hans Engelvaart wil de stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt anders inzetten. Met extra geld moet De Gilden grotendeels worden afgemaakt, zodat bewoners niet meer permanent in een bouwstraat wonen.

De stimuleringsmaatregelen omvatten voor 1,3 miljoen euro aan startersleningen en korting op bepaalde bouwkavels en nieuwbouwwoningen.

Er zijn nog dertig leningen in de aanbieding. Hiermee kunnen mensen die voor het eerst een woning kopen maximaal 30.000 euro lenen voor woningen in de bestaande bouw tot maximaal 180.000 euro. Op die manier kunnen mensen die anders geen hypotheek kunnen krijgen, toch worden geholpen. Over die 30.000 euro hoeft de eerste drie jaar geen rente te worden betaald.

Vijftig startersleningen weggezet

Er zijn vijftig startersleningen weggezet. Het grootste deel (36) komt in Dronten terecht, daarna Swifterbant (8) en tot slot Biddinghuizen (6). De meeste mensen die er gebruik van maken komen uit Dronten zelf (42).

De lening is nu een cofinanciering met het Rijk. Den Haag betaalt de helft, maar dat geld is op. ‘Als de laatste dertig leningen weg zijn, houden we er daarom mee op,’ zegt Engelvaart.

Andere stimuleringsmaatregelen worden stopgezet

De andere stimuleringsmaatregelen worden stopgezet. ‘Ze hebben twee jaar goed gewerkt. Zo worden er dit jaar en komend jaar 182 woningen gebouwd waar gebruik is gemaakt van de stimuleringsmaatregelen en zijn er 28 kavels verkocht.’

Toch is het tijd om te stoppen. ‘We willen het geld anders inzetten, vooral op de plekken waar dat hard nodig is.’ Zo worden er op een vrije kavel in De Gilden, tegen het spoor, starterswoningen gebouwd. Daar waren vrije kavels gepland, maar daar is op dit moment geen vraag naar. ‘Het betekent voor de gemeente wel een afwaardering van de grond.’

Verder wordt er op de kavels in de Timmerliedengilde en een stuk grond achter de huurwoningen in die wijk wel korting gegeven. Daarmee wil de gemeente stimuleren dat de wijk wordt afgemaakt in de gedeeltes waar bewoners al jarenlang in een bouwput wonen. ‘Daar krijgen we veel klachten over, en terecht. Maar je kunt een straat niet definitief aanleggen, als deze steeds wordt kapotgereden door bouwverkeer.’

Politiek enthousiast over inzet voor De Gilden

De politiek is grotendeels enthousiast oer de plannen. ‘Het is een prachtige wijk, De Gilden, maar De Timmerliedengilde is al jaren een doorn in het oog. Het wordt de hoogste tijd dat dit opgelost wordt. De omwonenden hebben nu lang genoeg gewacht,’ vindt Bernd Rösing (VVD).  

Alleen GroenLinks en de PvdA hebben bedenkingen. Op 18 december neemt de gemeenteraad een besluit.