Burgemeester dreigt met aangifte tegen raadslid Willard Woord

Urk - De politieke soap op Urk gaat nog even verder. Burgemeester Pieter van Maaren dreigt met aangifte wegens smaad tegen raadslid Willard Woord (SGP), omdat deze het college op de regionale omroep van liegen beschuldigt.

Door Nicolette de Boer

In een interview met Omroep Flevoland beweerde Woord dat het college tegen de pers had gelogen over de financiële problemen bij het Berechja College.

Burgemeester stelt ultimatum

Burgemeester Van Maaren was niet zo blij met de beweringen van het raadslid en stuurde hem een e-mail. Hij stelde Woord een ultimatum: hij wilde dinsdag voor 5 uur ’s avonds een excuses en anders stapte hij over tot aangifte. Woord blijft echter bij zijn woorden. Nu zal eerst een gesprek tussen de twee plaatsvinden voordat aangifte eventueel aan de orde komt.

Interruptie

De SGP’ers zaten dinsdagavond gescheiden tijdens de commissievergadering. De twee dissidente SGP'ers Willard Woord en Jan Hakvoort namen plaats tussen de commissieleden van de ChristenUnie en het CDA. Toen Hakvoort namens de SGP het woord nam, werd hij onderbroken door fractievoorzitter Jan Willem Bakker: 'De heer Hakvoort spreekt niet namens de SGP-fractie'. Vervolgens herhaalde Hakvoort zijn betoog namens de SGP-fractie, ditmaal zonder interruptie.

Integriteitsonderzoek

Afgelopen zaterdag zei een meerderheid van de SGP-fractie het vertrouwen op in raadsleden Hakvoort en Woord en commissielid Sinke. Dit omdat zij weigeren om hun e-mails beschikbaar te stellen in het veelbesproken integriteitsonderzoek. Dit voorjaar werden vertrouwelijke documenten naar de pers gelekt waarin duidelijk wordt dat het college al langer wist van de financiële situatie op het Berechja College. Daarop stelde de burgemeester het onderzoek in.

Ernstige schade

Volgens Jan Willem Bakker wordt er ernstige schade toegebracht aan het onderzoek door het weigeren van medewerking. Hij geeft aan dat er 'links- en rechtsom geprobeerd is om de drie mannen op andere gedachten te brengen'.

Woord en Hakvoort benadrukken allebei dat ze gekozen zijn voor de SGP-fractie. 'Wat mij betreft zullen we dat ook blijven doen', zegt Woord. De komende dagen overwegen de twee raadsleden of ze stoppen als raadslid of doorgaan.

Lees ook: Verdeeldheid leidt tot uiteenvallen Urker SGP-fractie