Zaak tegen gangsterduo begin maart behandeld

Meppel / Lelystad - De zaak tegen het gangsterduo Enise B. (20) en Antonio van der P. (25) wordt in de week van 2 maart inhoudelijk behandeld. De rechtbank in Assen trekt er een week voor uit om de zaak te behandelen.

Dit heeft de rechtbank vandaag tijdens een niet inhoudelijke (pro forma) zitting beslist.

Het duo wordt verdacht van een rooftocht langs de Nederlandse grens met Duitsland tussen 10 en 24 februari dit jaar. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de twee van pogingen tot moord op slachtoffers in Meppel en Enschede. Het slachtoffer in Meppel werd in haar lies gestoken en beroofd. Daarna ontvoerden de twee haar in de kofferbak van een auto naar een natuurgebied bij Lelystad. Daar lieten ze de 52-jarige vrouw gewond, vastgebonden en afgedekt met takken achter.

Verder wordt het duo beschuldigd van gijzeling van een man uit Ruinen. Hij werd ’s nachts in Echten in zijn auto overvallen. De twee dwongen hem in de kofferbak te gaan liggen, pakten zijn telefoon af en gingen er met de auto vandoor. De man kon uiteindelijk ontsnappen.

Diefstallen met geweld

B. en Van der P. worden ook verdacht van een poging tot moord en gijzeling op een camping in Enschede. Ook zouden ze daar een gezin in een woonboerderij hebben gegijzeld en een woningoverval hebben gepleegd in het Brabantse Lage Mierde. Verder wordt het duo verdacht van een groot aantal diefstallen met geweld tijdens hun rooftocht.

Tijdens de pro formazitting liet het openbaar ministerie weten geen verdere onderzoekswensen te hebben. Ook de advocaten Plasman en Karga die het duo in de verdediging bijstaan dienden geen onderzoekswensen in. Plasman zei dat zijn clënt Enise B. alles heeft bekend en geen getuigen wilde laten opdraven 'om de slachtoffers niet nog meer lastig te vallen'. Beide verdachten zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De rapporten worden begin december verwacht.

Niet aanwezig

In tegenstelling tot haar medeverdachte zou Enise B. vandaag aanvankelijk bij de pro forma zitting aanwezig zijn. Kort voor de zitting zag ze alsnog af om naar Assen af te reizen. (ADP)