Project 'Urker goed' doet mee aan wedstrijd Kern met Pit

Urk - De Stichting Urker Taol doet met het project 'Urker goed' mee aan de wedstrijd Kern met Pit 2015 van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Bewonersgroepen worden in deze jaarlijkse wedstrijd uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Deelnemers die er in slagen om hun project binnen een jaar af te ronden, ontvangen duizend euro.

Urker dracht digitaal vastleggen

Met haar project 'Urker goed' wil Stichting Urker Taol, samen met het Documentatiecentrum Urk, de Urker klederdracht digitaal vastleggen voor het nageslacht. Het is de bedoeling de unieke vrouwen- , mannen- en kinderdracht tot in detail op de foto te zetten, inclusief de patronen en de bijbehorende uitleg. De mannendracht is inmiddels uitgestorven in het vissersdorp, de vrouwendracht bijna. De dracht wordt nog wel op hoogtijdagen gedragen maar moet zelf worden gemaakt.

Voor de volgende generaties

Er bestaat op dit moment nog geen digitale mogelijkheid voor het nakijken en uitbeelden van de dracht tot in detail, of voor het downloaden van patronen en uitleg. Met dit project wil Stichting Urker Taol het voor de volgende generaties mogelijk maken om precies te zien wat werd gedragen en hoe het wordt gedragen en vervaardigd.

Stemmen voor het project 'Urker goed' kan tot 31 december 2014 op de website van Kern met Pit.