'Stilhouden vondst tijgermug zeer kwalijke zaak'

Lelystad - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in september tijgermuggen aangetroffen bij een bandenbedrijf in Lelystad. Dit blijkt te zijn stilgehouden. 'Een zeer kwalijke zaak', meent het platform Stop invasieve exoten.

Twintig virusziekten

Tijgermuggen zijn uit Azië afkomstige steekmuggen die meer dan twintig virusziekten kunnen overdragen, zoals knokkelkoorts, Chikungunya en hersenontsteking. De muggen komen mee met de invoer van gebruikte banden.

Sinds 2010 voert de NVWA bij bandenbedrijven inspecties uit op de aanwezigheid van de tijgermug en tot voor kort bracht ze bij vondsten daarover steeds een persbericht uit. Daarnaast plaatst de NVWA op de tijgermug-pagina van haar website een bericht over de vondst.

Vorig jaar werden bij acht bedrijven, verspreid over heel Nederland, tijgermuggen aangetroffen. Deze zomer meldde de NVWA via persberichten dat ze waren gevonden bij bedrijven in Assen, Emmeloord, Oss en Weert.

Geen persbericht

Dankzij de oplettendheid van Gert van der Hoek, schrijver voor Flutrackers.com, werd woensdag bekend dat de tijgermug deze zomer in nóg twee gemeenten is gesignaleerd. Zonder daarover een persbericht uit te brengen, had de NVWA op de website twee berichtjes geplaatst waaruit blijkt dat in september tijgermuggen zijn aangetroffen in Lelystad en Hardenberg.

'Schandalig'

'Het is al schandalig dat minister Schippers (Volksgezondheid) toestaat dat de bandenbedrijven tijgermuggen blijven importeren, maar het is helemaal kwalijk dat de minister nu kennelijk aan de NVWA de opdracht heeft gegeven om nieuwe vondsten stil te houden', aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten.

'Op basis van een internationaal verdrag over milieu-informatie hebben burgers het recht om te weten of in hun omgeving gezondheidsbedreigende muggen rondvliegen. Bovendien kunnen burgers een belangrijke rol spelen bij de opsporing en bestrijding van die muggen. Maar dan moeten de inwoners van Lelystad en Hardenberg wél van die vondsten op de hoogte worden gesteld. Wij vinden het belangrijk dat open en transparant wordt gecommuniceerd over de aanwezigheid van tijgermuggen en dat burgers daar alert op zijn'.

Tijgermug Alert

Het platform heeft daarom een gratis app laten ontwikkelen voor de herkenning en melding van de tijgermug: Tijgermug Alert. Zo wordt de drempel om mogelijke tijgermuggen te melden zo laag mogelijk gelegd. Indien nodig kunnen na een melding dan snel bestrijdingsacties worden uitgevoerd om vestiging van de tijgermug te voorkomen.”