Stadsdienst wordt weer ingrijpend veranderd

Lelystad – De bus langs Atolplaza staat weer ter discussie. Wethouder Ed Rentenaar ziet geen mogelijkheden die route in stand te houden. Ook het gratis openbaar stadsvervoer voor ouderen sneuvelt, net als de wijkbus die in de Kustwijken rijdt.

Binnen de huidige afspraken met Arriva kunnen deze zaken eigenlijk gewoon niet worden voortgezet.

Over de dreven

Arriva wil in de Atolwijk voortaan weer over de dreven rijden, niet door de wijk zelf. Dat levert teveel vertragingen op en gooit de dienstregeling in de war. De gemeente heeft eigenlijk niet veel keus. ‘Het Rijk heeft ons flink gekort op het budget voor openbaar vervoer. In de huidige concessie met Arriva zullen daarom oplossingen moeten worden gevonden, want voor minder geld hetzelfde doen, dat gaat niet.’

Het gratis openbaar vervoer voor ouderen zou, zo besloot de gemeenteraad eerder, eind dit jaar stoppen, tenzij mogelijk zou blijken het binnen de huidige afspraken en het huidige budget voort te zetten. Dat is niet zo. Dat geldt ook voor de wijkbus. De wethouder wil daar nog wel onderzoeken of er iets als een buurtbus mogelijk is: een busdienst die gerund wordt door vrijwilligers. Daar zijn elders in Nederland positieve ervaringen mee. ‘Als daar ook in Lelystad belangstelling voor bestaat, wil de gemeente dat wel faciliteren. Met een bus, bijvoorbeeld.’

Veel discussie

Dat de lijn door de Atolwijk voortaan alleen over de dreven gaat, is extra pijnlijk. Die lijn is er na erg veel discussie gekomen, waarbij de gemeenteraad er op stond dat Atolplaza zou worden aangedaan. Maar, zo benadrukt Rentenaar, ook in de nieuwe route is er altijd binnen 400 meter omtrek een bushalte.

Ook de buslijn naar het vliegveld komt te vervallen. Die lijn zal alleen in de spits blijven rijden. Daarbuiten is men aangewezen op de regionale lijn 148, maar daarvoor is het een stuk verder lopen.